In brief

Un nou pòdcast relata les vulneracions de drets i les lluites de diversos pobles sense estat i les posa en relació amb les migracions

El primer episodi de ‘Nexes’ se centra en la marginació de les àrees amazigues del Marroc, que el terratrèmol d’aquest setembre ha tornat a evidenciar

Les lluites contra les vulneracions de drets i les alternatives que emanen de diversos pobles sense estat del nord-oest africà centren la primera temporada del nou pòdcast Nexes, que el CIEMEN acaba d’estrenar amb un episodi dedicat al poble amazic. La nova sèrie aprofita el context migratori entre aquella regió del continent africà i Catalunya per acostar-se a les situacions de pobles com el sahrauí, l’amazic —incloent-hi el conflicte del Rif— o diverses comunitats del Senegal i Gàmbia, així com de la vida de les seves diàspores.

El pòdcast s’ha estrenat aquest 19 d’octubre amb “El terratrèmol que revela l’oblit”: un episodi que, a propòsit de les conseqüències del sisme que va afectar l’Alt Atles (Marroc) el mes passat, explora la discriminació patida per les àrees rurals del país nord-africà, la majoria de les quals poblades majoritàriament pels amazics.

Nexes emetrà cinc episodis més, un cop cada tres setmanes, en què s’abordaran qüestions com l’espoliació de recursos al Sàhara Occidental, la resistència econòmica comunitària de diversos pobles de l’Àfrica occidental davant de les desigualtats o l’emergència de lideratges de dones joves en el marc del conflicte al Rif, entre més.

Els pòdcasts estan coordinats i presentats per la periodista Zeynabu Said, que en cada episodi entrevista diverses persones coneixedores dels temes tractats. Nexes forma part del projecte Som Part, que el CIEMEN —l’entitat editora de Nationalia— duu a terme des de 2015.