News

Palestina presenta aquesta setmana la proposta per ser membre de ple dret a l'ONU

Tot i que els EUA utilitzaran el seu dret de veto, uns 130 països donaran suport a la proposta palestina · Israel declara que la proposta dificulta el procés de pau i mobilitza l'exèrcit a Cisjordània · Hamàs i la Gihad Islàmica no donen suport a la proposta per considerar-la “unilateral”

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) demanarà aquest divendres davant de l'Assemblea General de l'ONU ser-hi admesa com a membre de ple dret amb les fronteres d'abans de la guerra dels Sis Dies de 1967. Un dia abans, farà el mateix davant del Consell de Seguretat de l'ONU (òrgan de màxima decisió) i on els Estats Units han assegurat que exerciran el seu dret de veto per tal que Palestina no sigui reconeguda com a membre de ple dret.

El pas següent serà portar la proposta a l'Assemblea General, on sembla que al voltant de 130 països donaran suport a l'entrada de Palestina a l'ONU. Tot i així, amb l'únic suport de l'Assemblea General, a Palestina únicament li serà reconegut l'estatus d'observadora, sense dret a vot. El mateix reconeixement que té la Santa Seu.

Reaccions diverses

Evidentment, Israel ha estat el primer en mobilitzar tota l'ofensiva propagandística i diplomàtica per evitar l'entrada de Palestina a l'ONU. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha decidit que serà a l'Assemblea General el proper divendres per defensar la seva postura contrària a l'admissió i ha declarat que serà un fracàs i que "perpetuarà el conflicte a l'Orient Pròxim".

Des de Palestina, la iniciativa del president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, té el suport de tots els partits dins de l'OAP, però també el rebuig de Hamàs i de la Gihad Islàmica. Les queixes d'aquests dos darrers es basen en la unilateralitat de la decisió i en una declaració, que segons Hamàs "no té en compte la situació de la Franja de Gaza".

Tot i així, a Gaza hi ha hagut manifestacions a favor del reconeixement de l'ONU, tot i que les més multitudinàries han estat a Cisjordània. Davant la previsió que les manifestacions se succeeixin i siguin multitudinàries, l'exèrcit israelià ha enviat 1.500 soldats a Cisjordània per sufocar les protestes.

[[FitxaPalestina]]