News

S'estenen les protestes a la Mongòlia Interior per reivindicar els drets del poble mongol

Pastors i estudiants reivindiquen que es respecti l'estil de vida tradicional dels mongols a la regió · Una organització en defensa dels drets dels mongols diu que s'hi ha imposat la llei marcial, però Pequín ho nega · Amnistia Internacional reclama que les manifestacions no siguin reprimides amb violència · Els mongols estan en minoria demogràfica a la seva pròpia regió

Fa una setmana que grups de mongols protesten a la regió autònoma de la Mongòlia Interior (nord de la Xina) per reivindicar que es respectin els drets i l'estil de vida tradicional del poble mongol. Les protestes van esclatar dilluns passat, dia 23, després que se sabés que un camió conduït per xinesos han havia atropellat mortalment un pastor mongol. Va ser l'espurna que va fer encendre la flama del descontentament mongol per la seva situació de discriminació a l'Estat xinès.

El Centre d'Informació dels Drets Humans de la Mongòlia Interior (CIDHMI, una organització amb base als Estats Units i que reclama els drets col·lectius dels mongols) recull al seu web informacions i fotografies que documenten el progrés de les protestes durant tota la setmana passada. Les manifestacions estan sent protagonitzades sobretot per pastors i estudiants mongols, que es queixen que el desenvolupament econòmic xinès (entre d'altres, al voltant de l'extracció del carbó) estan afectant negativament el medi ambient i l'economia tradicional de pastura.

Control policial reforçat

Davant de l'onada de protestes -per avui dilluns estaven convocades noves concentracions-, la Xina ha decidit reforçar la presència policial a la Mongòlia Interior. Aquestes són, almenys, les dades que el CIDHMI diu que està rebent des del territori. L'organització parla fins i tot de "llei marcial", extrem que les autoritats xineses neguen. Mentre, Amnistia Internacional demana a Pequín que no esclafi amb violència les protestes dels mongols, com acostuma a fer en altres àrees, com el Tibet o el Turquestan Oriental.

Malgrat que els mongols són un grup considerable a la Mongòlia Interior (al voltant de 4 milions de persones), estan en situació de minorització davant dels més de 18 milions de xinesos han que habiten en aquell territori.

Més informació: