News

Una vintena de palestins són assassinats en les protestes pel 63è aniversari de la Nakba

Les principals ciutats palestines van viure mobilitzacions de protesta que van acabar amb enfrontaments violents · Diversos refugiats palestins van intentar entrar a Israel a través de les fronteres de Síria i el Líban · Netanyahu culpa el règim sirià d'animar els palestins a "assaltar" el territori israelià · L'ONU calcula en gairebé 5 milions els refugiats descendents de les expulsions de 1948

Una vintena de palestins van ser assassinats i més de 400 ferits per l'exèrcit d'Israel durant les protestes pel dia de la Nakba. La majoria de morts van ser a les fronteres amb el Líban i Síria, on desenes de refugiats palestins van acabar les manifestacions intentant travessar la frontera amb l'actual Estat d'Israel, per tornar a les cases familiars de 1948.  A Cisjordània també hi va haver manifestacions i durs enfrontaments entre palestins i soldats a ciutats com Betlem, Ramallah o Hebron, com també a la Franja de Gaza, on es va confirmar la mort d'un adolescent.  També a Jerusalem, on des de fa mesos està havent-hi una alta tensió a la part oriental de la ciutat antiga a causa de l'arribada de nous colons, va haver-hi enfrontaments que van acabar amb una seixantena de persones ferides.

Quatre morts als alts del Golan

Segurament la manifestació i les imatges més espectaculars van venir de Síria on centenars de manifestants es van dirigir cap a les fronteres que separen Israel als alts del Golan, ocupats per Israel des de 1967. Els manifestants portaven escales, pedres i les claus commemoratives de les cases familiars. En arribar a la frontera, alguns manifestants van intentar creuar-la, enfilant-se a les tanques de separació, cosa que va ser resposta per l'exèrcit israelià amb foc real, deixant 5 morts a l'instant. Per la seva banda el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va acusar el govern sirià d'instar a "l'intent d'assalt a les fronteres israelianes" i va declarar que "les protestes pel dia de la Nakba no són per les fronteres de 1967 sinó que qüestionen l'existència de l'Estat d'Israel".

La Nakba

La Nakba ("catàstrofe", en àrab) és el terme utilitzat pel poble palestí per descriure la fundació de l'Estat d'Israel i el dia que van començar els desallotjaments, assassinats i desplaçaments de més de 700.000 palestins de les seves cases. Actualment, l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA, en les sigles en anglès) calcula que gairebé 5 milions de palestins viuen en camps de refugiats com a conseqüència d'aquella expulsió. 2 milions a Jordània, més d'1 milió a Gaza, 800.000 a Cisjordània i més de 800.000 repartits entre el Líban i Síria.

Tots aquests enfrontaments s'han desenvolupat pocs dies després que es fes públic l'acord entre Al-Fatah i Hamas, que posava fi al conflicte entre faccions palestines que fa quatre anys que dura i amb la visibilització d'un nou acord nacional per cercar la justícia i la pau a tots els territoris ocupats.

A la fotografia: La clau, símbol de la voluntat del retorn dels palestins. / Imatge: Gnuckx (http://www.flickr.com/photos/gnuckx/)

[[FitxaPalestina]]