News

Torna a créixer la tensió a la Franja de Gaza després de l'assassinat de 20 palestins en els darrers dies

Israel i Hamas estan negociant una nova treva per aturar l'escalada de violència que fa setmanes que dura · La Lliga Àrab demana una zona d'exclusió àeria sobre Gaza · Netanyahu amenaça la segona Flota de la Llibertat

La Franja de Gaza es torna a trobar immersa en una nova escalada de violència per part de l'exèrcit d'Israel, que ha deixat desenes de morts en les darreres setmanes. Des de dijous passat, han mort més de 20 palestins i desenes han resultat ferits, en una seqüència de bombardejos de l'aviació israeliana, com a conseqüència de l'impacte d'un coet en un bus escolar que va deixar ferit a un adolescent. Tot i així, en les darreres hores hi ha hagut declaracions d'ambdues parts en el sentit d'aturar la violència desencadenada en els darrers dies.

Tensió incrementada

Tot i que Gaza  Cisjordània mai han deixat de notar la repressió israeliana, hi havia hagut una certa calma des de l'ocupació de la Franja per part de l'exèrcit d'Israel a començaments del 2009 que va deixar 1.400 palestins assassinats (una quarta part, infants).

La situació s'havia mantingut així fins al març, quan la tensió es va incrementar després de les morts de cinc colons israelians i d'una bomba que va matar una ciutadana britànica al centre de Jerusalem. Des d'aleshores, els bombardejos a Gaza i les incursions als camps de refugiats de Cisjordània han anat en augment, mentre que segons dades israelianes s'han llançat uns 120 coets sobre territori d'Israel. En un moment de revoltes i canvis geopolítics a la regió, Gaza es troba en una situació que recorda la viscuda ara fa dos anys i fins i tot la Lliga Àrab ha demanat que es declari una zona d'exclusió aèria sobre Gaza tal i com es va fer a Líbia, a causa de la greu situació de la població de la Franja:manca d'aliments, medecines i petroli.

En aquest sentit, al maig està previst que surtin deu vaixells (un d'ells des del port de Barcelona) en l'anomenada segona Flota de la Llibertat cap a Gaza, amb aproximadament un milió d'euros en ajuda humanitària per la població de palestina. Tot i així el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu ha advertit al secretari de les Nacions Unides que no permeti l'expedició i que poden tornar a interceptar el vaixell ja que "és una nova provocació d'islamistes radicals".

Segueix l'enderrocament massiu de cases

L'Agència de Nacions Unides pels Regugiats Palestins (UNRWA) ha emès un comunicat on expressa la seva preocupació per l'enderrocament de 70 cases palestines que han desplaçat a 105 persones des del començament de 2011. Des que l'UNRWA va començar a fer el recompte mensual de cases destrossades, l'any 2000, hi ha hagut una mitjana de 24 enderrocaments per mes, que s'ha vist incrementada des de principis de 2011, en especial a Jerusalem Est. Segons la mateixa agència, Israel ha ocupat el 13% de la zona àrab de la ciutat. L'UNRWA també adverteix del desallotjament de famílies beduïnes al desert.

[[FitxaPalestina]]