News

Es multipliquen els atacs contra la comunitat cristiana de l'Iraq

Més de 50 persones han mort a causa d'atemptats dirigits contra esglésies i barris cristians a l'Iraq. Diversos analistes alerten que la població cristiana a l'Orient Mitjà està disminuint com a conseqüència de la creixent pressió de grups islamistes.

La nombrosa comunitat cristiana de l'Iraq s'ha enfrontat les darreres dues setmanes a la pitjor onada de violència dels darrers anys, amb una sèrie d'atemptats dirigits contra esglésies i barris de majoria cristiana a Bagdad que ha causat més de mig centenar de morts, majoritàriament civils cristians, i desenes de ferits.

El bany de sang va començar el 31 d'octubre amb la presa d'hostatges per part d'un grup d'homes armats a una catedral de la capital iraquiana. Cinquanta-vuit persones van morir, i l'atac va ser reivindicat per l'Estat Islàmic de l'Iraq, una suposada branca local d'Al-Qaida.

Aquest dimecres, la violència ha continuat en forma d'atacs bomba contra diversos barris cristians a Bagdad, que han provocat no menys de cinc víctimes mortals.

Sembla que aquesta sèrie d'atacs respon a una renovada amenaça d'Al-Qaida, que ha anunciat que les institucions i la població cristiana d'arreu de l'Orient Mitjà són els seus "objectius legítims". El pretext d'això són les al.legacions que alguns monestirs coptes a Egipte -de religió cristiana ortodoxa- estan retenint dones que volen convertir-se a l'islam, cosa que ha estat desmentida pels líders coptes.

L'Arquebisbe Dawood denuncia 'neteja ètnica'

Una de les principals autoritats religioses de la comunitat cristiana, l'Arquebisbe de l'Església Ortodoxa Síriaca Athanasios Dawood ha fet una crida, des del seu exili a Londres, als cristians de l'Iraq perquè abandonin el país. "La població cristiana ha de deixar la seva estimada terra dels nostres avantpassats i escapar de la neteja ètinca premeditada", ha declarat.

El nombre de cristians disminueix

I de fet, molts membres de la comunitat cristiana fa temps que segueixen aquest consell. Abans de la invasió dirigida pels Estats Units, es calcula que uns 800.000 cristians vivien a l'Iraq, una xifra que set anys després ha estat reduïda fins als 500.000 o 600.000, segons diverses fonts. Com a conseqüència de l'augment de la inseguretat -generalment els cristians no estaven amenaçats sota el règim de Saddam Hussein- , més i més cristians prenen el camí de l'exili.

Pel que sembla, aquest no és un fenomen exclusiu de l'Iraq, sinó que d'altres països des del Líban fins a Egipte, passant per l'Iran, estan registrant tendències similars. Tal i com explica el periodista Robert Fisk, "poc a poc la majoria musulmana va superant la població cristiana en aquests països, i estan desesperadament dividits". "És la crònica d'una mort anunciada", conclou el periodista.

Més informació: