News

La nova onada d'assentaments israelians a Cisjordània bloqueja el procés de pau al Pròxim Orient

L'Autoritat Nacional Palestina exigeix l'aturada dels assentaments per a tornar als diàlegs de pau · El projecte de nous assentaments supera els iniciats en anys anteriors · Durant l'estiu s'ha viscut un clima de tensió dins de la ciutat antiga de Jerusalem, amb expulsions de palestins fins i tot al barri àrab

550 nous habitatges s'han començat a construIr en els assentaments israelians a Cisjordània d'ençà la finalització del termini de congelació de noves construccions, el 26 de Setembre. El període de congelació va ser anunciat pel Govern israelià com una mesura per començar les converses de pau amb els palestins. Tot i això, l'executiu israelià ja va dir en aquella època que Jerusalem no s'incloïa en aquesta moratòria. En paraules del primer ministre Benjamin Netanyanhu: "No posarem restriccions per a construir en la nostra capital sobirana".

El tema dels assentaments ha estat un dels principals conflictes des de l'inici de les converses de pau, i fins i tot els Estats Units han demanat a Israel que allargui la moratòria i que congeli els assentaments a Cisjordània com a garant de la voluntat de l'estat hebreu en el camí cap a la pau. Les màximes divergències van esclatar quan el ministre de l'Interior israelià, Eli Yishai, va anunciar la intenció de construir 1.600 habitatges a Jerusalem Est durant la visita del vicepresident nord-americà Joseph Biden, el març d'enguany. Yishai és membre del partit ultraortodox Xas, que forma una coalició de govern juntament amb el Likud i diversos partits de dreta i prioritzen la construcció d'assentaments, cosa que ha conduït a diverses disputes dins el Govern israelià.

Expulsions dins la ciutat antiga

El mateix 26 de setembre, en una cerimònia realitzada per colons (alguns d'ells, equipats amb buldòzers, sacs de ciment i altres eines per la construcció) a l'assentament de Revava, es deixaven anar 2.000 glòbus com a representació dels nous habitatges que els ocupants poden començar a construir d'immediat sense l'autorització del govern.

Tot i així, Jerusalem Est segueix sent el principal camp de batalla en l'actualitat pel que fa a la qüestió dels assentaments, que segons algunes fonts palestines ja suposa el 42% del territori de Cisjordània. Els palestins també denuncien que el nou projecte d'assentaments supera amb escreix els projectes de 2008 i 2009 per construir nous habitatges. El 14 d'octubre, Netanyahu anunciava la construcció de 240 habitatges nous a Jerusalem Est, la gran majoria a l'assentament de Pisgat Ze'ev, el més gran de Jerusalem, que compta amb una població d'uns 50.000 colons i on s'està construint bona part del mur de separació a Jerusalem Est. Aquest assentament es va començar a construir l'any 1982 arrabassant terres més enllà de la Línia Verda i des d'aleshores no ha deixat de créixer i d'annexionar territori palestí.

Però també dins la ciutat antiga de Jerusalem segueix creixent el nombre de colons, fins i tot en la zona àrab. L'últim conflicte que va acabar amb greus disputes entre joves àrabs i la policia, va ser arran de l'assassinat d'un palestí a mans d'un colon al barri de Silwan. També durant l'estiu un grup d'una vintena de colons van entrar a les cases de nou famílies palestines, al quadrant àrab de la ciutat, i les van expulsar per quedar-s'hi.

Hores d'ara, l'incipient procés de pau es troba en un carreró sense sortida, principalment a causa de la qüestió dels assentaments. L'Autoritat Nacional Palestina ha avisat que "no tornaran a les negociacions sense que s'aturin les construccions de nous assentaments".

Més informació: