News

Els darrers maputxes que mantenien la vaga de fam abandonen la protesta

Tot i haver arribat a “alguns acords”, el portaveu dels vaguistes admet que les “consideracions de caràcter humà” els han empès a deixar-ho córrer · La taula de negociació entre maputxes i Govern es reunirà el 2 de novembre · Piñera anuncia que es discutirà immediatament el “reconeixement constitucional” dels “pobles originaris”

Tres mesos gairebé exactes ha durat la protesta dels presos maputxes contra la política de l'Estat xilè envers el seu poble. Després que la majoria dels vaguistes deixés córrer la protesta la setmana passada, arran de la signatura d'un acord amb el Govern, aquest cap de setmana els presos que encara mantenien la vaga de fam a la presó d'Angol també l'han abandonada. Tot i que el portaveu dels presos, Jorge Huenchullán, va dir que s'havia arribat a "alguns acords" amb l'Estat xilè, també va admetre que les "consideracions de caràcter humà" havien pesat en la decisió de deixar la vaga, explica el diari maputxe Azkintuwe.

En qualsevol cas, sigui per un motiu o per un altre, la vaga de fam és història i ara els maputxes hauran d'estar atents als esdeveniments que, en teoria, s'han de succeir durant les properes setmanes. De moment, el Govern xilè ha complert un dels compromisos adquirits amb els presos, que era el de retirar-los les querelles per delictes de terrorisme. Això es va fer efectiu al final de la setmana passada, segons l'anunci fet pel propi executiu presidit per Sebastián Piñera.

Les taules de negociació es mantindran

Un dels motius que van moure els maputxes a deixar la vaga va ser el compromís del Govern de continuar mantenint reunions amb els representants indígenes per tal d'encarar tota una colla de demandes i qüestions pendents. El proper 2 de novembre està prevista una trobada entre una representació del Govern, portaveus maputxes i l'arquebisbe Ricardo Ezzati, que actua de mediador. I és que els maputxes no tan sols reclamen canvis en la Llei antiterrorista -que el Govern s'ha compromès a introduir-, sinó també la desmilitarització del seu territori.

De moment, el Govern xilè diu estar disposat a canviar per sempre la relació de l'Estat amb el poble maputxe. Per aquest motiu, Piñera ha anunciat que el Parlament xilè iniciarà immediatament les discussions per introduir el "reconeixement constitucional" dels "pobles originaris" al cos legal xilè, explica La Nación. De moment, aquest reconeixement és tan sols un projecte de llei.

Més informació:

[[FitxaMaputxes]]