News

MRG: 'No s'acompliran els Objectius del Mil·lenni si no es compta amb les minories'

Acaba a Nova York la cimera de les Nacions Unides per discutir l'eradicació de la pobresa al món i els altres objectius de desenvolupament, abans del 2015 · El pla d'acció acordat aquesta setmana no té en compte la discriminació i l'abús dels drets humans, que impedeixen accedir als ODM a aquells que més ho necessiten.

Els caps d'Estat de les Nacions Unides s'han reunit aquesta setmana per analitzar l'estat dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), acordats l'any 2000 amb l'objectiu principal d'acabar amb la pobresa, promoure l'educació primària i universal, avançar en la igualtat de gènere i reduir la mortalitat infantil, entre d'altres compromisos, tot plegat abans de l'any 2015. A només cinc anys de la data límit, l'ONU ha celebrat una cimera en la qual ha traçat un pla d'acció per a apropar-se a aquests objectius.

Tanmateix, entre les organitzacions internacionals de defensa dels drets humans, l'opinió respecte l'estat dels ODM és unànime: no només és improbable que es compleixin els compromisos a temps, sinó que a més les accions que s'estan duent a terme no han aconseguit arribar als que més ho necessiten: comunitats en situació de pobresa extrema, de discriminació o víctimes de violacions dels seus drets humans.

Incompliment dels drets humans i falta de representació

Minority Rights Group International (Grup Internacional pels Drets de les Minories, MRG) ja va insistir, la vigília de l'inici de la conferència, que durant aquests deu anys les minories i els pobles indígenes, malgrat estar entre els més necessitats del planeta, són els que menys s'han beneficiat dels Objectius del Mil·lenni. Els estudis d'aquesta organització mostren com les comunitats minoritzades acostumen a tenir més dificultats en accedir a l'ajuda internacional perquè acostumen a viure en territoris remots i amb una infraestructura pobra, i sovint són objecte de la discriminació, l'abús o la barrera de l'idioma.

Hi ha diverses raons que expliquen aquesta situació. D'una banda, els països i institucions donants d'ajuda internacional sovint no estan disposats a invertir en aquelles regions on els resultats immediats són improbables. D'altra banda, els Governs responsables no fan prou per involucrar les minories en els processos de presa de decisions, la qual cosa fa que les polítiques tinguin menys impacte sobre el terreny.

En una línia similar s'ha expressat Amnistia Internacional, que ha lamentat que la conferència hagi acabat sense un compromís clar dels Estats a lluitar pels drets humans dels més pobres. “Malgrat l'evidència aclaparadora que milions de persones estan quedant fora dels ODM perquè la discriminació i altres violacions de drets humans els impedeixen accedir als serveis bàsics, els líders mundials no han estat capaços d'aprofitar l'oportunitat de posar els drets humans al cor dels ODM”, declarava AI al finalitzar la trobada.

Aquesta organització assenyala també que el pla d'acció acordat aquesta setmana no identifica quines mesures han de prendre els Governs per acabar amb la discriminació i els obstacles als què s'enfronten moltes comunitats, com “les minories, les persones amb discapacitats o els pobles indígenes”.

També s'ha pronunciat la Unrepresented Nations and Peoples Organization (Organització de les Nacions i els Pobles No Representats, UNPO), que ha assegurat que els ODM només tindran èxit si incorporen les amenaces de les poblacions minoritàries i indígenes. També s'han fet ressò de la crida de Gay McDougall, experta de l'ONU sobre minories, que el 2007 va presentar un informe que ja alertava del risc que les minories quedessin fora dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, i demanava que els Governs donessin prioritat a assegurar que les minories “siguin tingudes en consideració per les seves condicions d'exclusió i discriminació, i els alts nivells de pobresa extrema i persistent”.

Imatge: Dones baiga, una tribu adivasi de l'Índia (Simon Williams / Ekta Parishad).

Més informació: