News

Augmenten les crítiques i la preocupació davant la política migratòria del govern Sarkozy

La vicepresidenta de la Comissió Europea reclama una demanda contra l'Estat francès, cosa la Unió Romaní està decidida a fer · Preocupació entre la comunitat gitana de Perpinyà per l'abast de les expulsions

Les polítiques d'immigració de l'Estat francès dirigides per Nicolas Sarkozy segueixen endavant amb peu ferm, tot i les dures crítiques que està rebent el president francès per la seva política d'expulsió de gitanos de nacionalitat búlgara i romanesa. La tensió augmenta entre la Unió Europea i l'Estat francès després de les fortes crítiques de la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Viviane Reding, que va comparar l'actitud del govern de Sarkozy amb la del govern col·laboracionista de Pétain i va demanar al president de la Comissió l'obertura d'una demanda contra l'Estat francès davant del Tribunal de Justícia Europeu de Luxemburg. Dies abans, el Parlament Europeu va aprovar una resolució, amb 337 vots a favor, 245 en contra i 51 abstencions, que demanava a França que aturés immediatament les expulsions de gitanos.

Els gitanos a la Catalunya del Nord

Tot i que la comunitat gitana de la Catalunya del Nord no està conformada per persones amb nacionalitat búlgara o romanesa, hi ha preocupació dins d'aquest col·lectiu. Germain Solus, membre de la comunitat gitana de Perpinyà, va declarar a Vilaweb que és una mesura electoralista i que recorda a "les deportacions i assassinats del passat". Assegura que lluitaran per tots els gitanos, ja que "si expulsen els gitanos de Romania, per què no ho han de fer amb els que som d'aquí?" Els primers membres de la comunitat gitana a la Catalunya del Nord van arribar-hi al segle XIV tot i que on són més coneguts avui dia és al barri de Sant Jaume de Perpinyà, els habitants del qual han estat un dels artífexs del manteniment de la llengua catalana en aquestes comarques, ja que molts d'ells l'han utilitzada com a llengua principal. La comunitat gitana va arribar a Perpinyà a durant les dècades de 1930 i 1940 i es va instal·lar a les cases de jueus que fugien de l'ocupació nazi. Es calcula que el règim nacionalsocialista va exterminar uns 800.000 gitanos. El passat 4 de setembre, Perpinyà va acollir una manifestació (igual que moltes altres ciutats arreu de França) en contra de la xenofòbia que va aplegar centenars de persones contràries a les polítiques d'immigració del Govern francès.

Solidaritat arreu

Des del Principat també s'han recollit vàries crítiques en contra la política migratòria. Com la del president de la Unió Romaní, Juan de Dios Ramírez-Heredia, que va explicar en una entrevista a TV3 que des de la seva associació s'està coordinant una denúncia a escala europea per portar el president Nicolas Sarkozy davant els tribunals de Luxembourg. També l'Amical Mauthausen de Catalunya ha fet un comunicat criticant les polítiques franceses de migració i avisant que "Europa hauria d'haver après ja dels greus errors del passat".

Més informació: