News

Pluja de crítiques a Sarkozy per les expulsions de gitanos

La Comissió Europea demana a París més explicacions sobre la política d’expulsions, abans d’emetre un dictamen. Metges sense Fronteres demana que no es tanquin els camps si no hi ha “propostes d’allotjament digne”, i els gitanos francesos lamenten que se’ls posi al mateix sac que els gitanos dels països de l’est.

L'enduriment de la política migratòria contra la població gitana de França aquest estiu continua aixecant crítiques dins i fora de l'hexagon, mentre ja són milers les persones d'origen rom que s'han acollit als vols de retorn cap a Romania, finançats pel mateix Govern francès.

L'organització Metges sense Fronteres ha demanat a l'ajuntament de Lió, d'on han sortit bona part dels gitanos expulsats, que no desallotgi els camps on s'estan els gitanos nòmades "sense proposar un allotjament digne alternatiu" ni "sense tenir en compte la situació sanitària de la població". Un dels seus portaveus ha recordat que es tracta "d'aportar una forma de protecció a aquesta població maltractada". Aquesta mateixa setmana, un tribunal de Lió podria decidir desallotjar un camp a les afores de la ciutat, on hi viuen entre 100 i 150 persones.

Una altra perspectiva de la qüestió, també crítica amb l'Administració de Nicolas Sarkozy, l'han aportada els portaveus de les comunitats de gitanos francesos, els quals consideren que el seu Govern "fa una amalgama entre la població rom estrangera i els nòmades [gens du voyage] francesos". Ho diu Joseph Charpentier, organitzador d'una gran trobada protestant que s'ha celebrat la darrera setmana a Chaumont. Diversos participants creuen que es tracta d'una associació d'idees perillosa, perquè mentre els gitanos provinents de l'Europa de l'Est "són actualment una població desplaçada i maltractada", els nòmades francesos "som ciutadans francesos i votem".

Finalment, i en l'àmbit de les institucions, la Comissió Europea està estudiant fins a quin punt les expulsions de gitanos romanesos durant l'estiu estant essent voluntàries, tal i com defensa París, i emetrà un informe sobre si aquesta política s'ajusta al dret comunitari. Segons s'ha sabut aquesta setmana, Brussel.les ha demanat al Govern francés que aporti més documentació sobre els fets investigats. De moment, l'informe presentat per la comissària de justícia, Viviane Reding, es limita a recordar les normes europees sobre la llibertat de circulació i establiment, en virtut de les quals qualsevol ciutadà europeu té el dret de viatjar i quedar-se a qualsevol Estat membre. Les possibles limitacions a aquesta llibertat  poden fer-se en nom de "l'ordre, la seguretat o la sanitat públiques".

Més informació: