News

Rebels de Mindanao alerten dels riscos de les converses de pau

La negociació es reemprendrà el setembre, un cop acabat el mes del Ramadà, i significarà l'estrena del president Benigno Aquino a la taula de converses · La direcció del Front Islàmic d'Alliberament Moro (MILF) es mostra esperançada per les possibilitats d'acord amb el nou Govern, però adverteix que l'amenaça que Manila rebutgi la mediació de Malàisia.

L'arribada de Benigno Aquino al capdavant del Govern de Filipines es confirma com l'obertura d'una nova fase en el conflicte de Manila amb els independentistes musulmans de Mindanao. Segons han confirmat els dos bàndols, un cop acabat el mes sagrat islàmic, el Ramadà, el setembre vinent, Govern i rebels es reuniran amb l'objectiu de tirar endavant un procés de pau engegat fa més de deu anys.

Amb la vista posada en aquest esdeveniment, la direcció del principal grup rebel de Mindanao, el Front Islàmic d'Alliberament Moro (Moro Islamic Liberation Front, MILF), ha posat de manifest les seves esperances respecte al procés, però ha detallat també les amenaces que, al seu parer, podrien dificultar la resolució del conflicte.

El MILF, que torna a la mesa de diàleg un cop s'ha produït el relleu entre l'anterior presidenta, Gloria Macapagal-Arroyo, i Benigno Aquino, desconfia de la possible revisió de les bases del procés per part del nou Govern. Troben especialment preocupant que es prescindeixi del que fins ara ha estat el principal mediador internacional: el Govern de Malàisia, un Estat de majoria musulmana. El líder del MILF, Ibrahim Murad, ha insistit que la seva formació "no acceptarà començar les bases de nou; cal continuar des d'on les vam deixar".

La principal demanda dels rebels és la d'un autogovern "autèntic", que permeti als territoris de majoria musulmana establir-se com a Estat dins de les Filipines, però amb el dret a l'autodeterminació reconegut. A més, volen que la riquesa en forma de minerals, gas i petroli de Mindanao recaigui també sobre la població local. Respecte aquesta qüestió, el president Aquino ha subratllat que l'acord de pau hauria de servir també per potenciar l'arribada d'inversos estrangers a l'arxipèlag, incloent-hi els territoris musulmans.

Murad ha convidat Manila a treballar per arribar a un acord aviat, perquè "la propera generació és més militant i radical, a causa de la seva exposició al conflicte".

Més informació: