News

Més tocs d'alerta sobre la situació a Papua Occidental

International Crisis Group (ICG) torna a advertir del risc de radicalització del conflicte si no comença aviat una negociació política entre Indonèsia i Papua · Alguns grups critiquen que el think tank ICG responsabilitzi de la violència a organitzacions papús tradicionalment pacífiques.

Una vegada més en pocs mesos, diverses veus coincideixen a recordar que Indonèsia té un problema a Papua Occidental. El descontentament a l'illa d'Irian Java és cada cop més gran davant de la incapacitat de Jakarta de complir la seva paraula i impulsar una autèntica autonomia política, mentre continua l'explotació natural dels seus recursos, la immigració massiva d'indonesis i la militarització del territori.

International Crisis Group acaba de publicar un nou informe, de títol explícit: 'Indonèsia: l'atzucac que s'aguditza a Papua' (Indonesia: The Deepening Impasse in Papua). L'organització internacional, tal i com ja va fer el març passat, llença una bateria de consells al Govern d'Indonèsia, centrada en una idea: el diàleg. ICG creu que hi ha un abisme entre la frustració generada a Papua després de no obtenir res amb l'anomenada "autonomia especial", anunciada l'any 2001, i l'exasperació de les autoritats indonèsies per les contínues protestes papús. Per reconciliar les dues postures, l'informe de Crisis Group insisteix que calen converses, però lamenta que Jakarta no està disposat a tractar el conflicte com un problema polític, sinó econòmic.

La intensificació del conflicte polític s'ha produït sobretot a partir del novembre passat, quan el Consell Popular Papú (Majelis Rakyat Papua, MRP), l'òrgan oficial d'autogovern, va establir que els candidats a les eleccions de districtes havien de ser ètnicament papús, la qual cosa va ser ràpidament prohibida per Jakarta. Com a resposta, l'MRG ha fet públiques el mes de juny passat una sèrie de recomanacions, entre les quals hi destaquen guanyar l'autonomia, dur a terme un diàleg amb mediació internacional i celebrar un referèndum sobre l'estatus de Papua Occidental.

ICR conclou que, en cas de no solucionar-se la disputa, l'atzucac actual podria portar a una "major radicalització" del conflicte.

Precisament contra aquesta visió s'han expressat alguns grups acadèmics i de suport a Papua Occidental, sobretot en relació a un informe anterior d'ICG (Radicalisation and Dialogue in Papua: Executive Summary) que mencionava suposats atacs per part d'independentistes papús com a exemple de la radicalització. En pocs mesos de diferència, tant el West Papua Advocacy Team (WPAT), com el West Papua Project, del Centre pels Estudis de la Pau i els Conflictes de la Universitat de Sidney, han publicat sengles informes en què lamenten que ICG "tergiversa la realitat" perquè atribueix la creixent violència a "radicals papús".

Imatge: 'Estrella del Matí', la bandera independentista de Papua Occidental (Flickr-lussqueittt).

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: Papua Occidental.