News

La Real Academia Galega i A Mesa recorren el decret del plurilingüisme

Coincidint amb el Dia de la Pàtria Gallega, les dues organitzacions han fet una passa endavant contra la política lingüística de la Xunta, i recorreran per separat el decret davant del Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG) · La RAG considera que la Xunta ha incomplert l'obligació de tenir en compte la seva opinió.

La Real Academia Galega (RAG) i A Mesa pola Normalización Lingüística, dues de les organitzacions més importants del món cultural i cívic de Galícia, han anunciat durant els darrers dies que finalment portaran davant de la justícia el decret governamental del Gallec, aprovat el maig passat per l'executiu d'Alberto Núñez Feijóo. D'aquesta manera, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG) haurà de pronunciar-se sobre els dos recursos, que demanen la suspensió de la vigència del decret, que regula l'ús del gallec a l'escola.

En el cas de la RAG, defensen el recurs interposat amb dos arguments principals. En primer lloc, asseguren que "la llei no només no protegeix, sinó que retalla els drets de nombrosos gallecs, dels parlants", un argument que va en la línia de les crítiques que la institució ja havia fet anteriorment al decret.

En segon lloc, l'Acadèmia fa referència al reconeixement jurídic i legal de la pròpia institució, segons el qual qualsevol procés d'elaboració de lleis lingüístiques ha de comptar amb la seva participació, "sense limitar-se a la consulta". I, en el cas del decret del plurilingüisme, això no ha tingut lloc.

Per la seva banda, A Mesa pola Normalización Lingüística també vol que se suspengui la nova normativa cautelarment, abans fins i tot que el TSXG dicti sentència, cosa que podria trigar anys a passar. En canvi, el decret entrarà en vigor el proper curs.

En la seva argumentació, A Mesa cita informes elaborats a diverses universitats gallegues segons els quals l'aplicació del decret podria comportar un "dany irreparable o de difícil reparació" en la formació educativa dels alumnes gallecs. El president de l'organització, Carlos Callón, s'ha referit també al recurs de la RAG, que ha definit com a "fita històrica".

Si els recursos no canvien les coses, el proper setembre entrarà en vigència la normativa, que estableix els usos lingüístics a totes les etapes de l'educació preuniversitària i, en el cas de l'educació infantil, preveu consultar als pares en quina llengua volen que estudiïn els seus fills

La Xunta aprobó el pasado mes de mayo el decreto del plurilingüismo, que entrará en vigor el próximo curso y que prevé sólo la consulta a los padres en la etapa de educación Infantil, tras el dictamen del Consello Consultivo que "veía falta de cobertura legal" en la consulta en Primaria y Secundaria.

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: Galícia.