News

Israel reprèn les demolicions de cases palestines a Jerusalem est

Les Nacions Unides i diversos Governs occidentals han criticat l'acció, que és una violació a la legalitat internacional i suposa una amenaça real contra el fràgil procés de pau · Dilluns, l'Ajuntament de Jerusalem va aprovar la construcció de 32 nous apartaments a l'assentament jueu de Pisgat Zeev, a Jerusalem est.

Després de vuit mesos sense demolicions, les excavadores han tornat al barri àrab de Jerusalem est per enderrocar sis habitatges palestins, davant de la indignació de la comunitat internacional. L'acció ha deixat a tres famílies palestines sense llar, i ha trencat la treva tàcita que, pel que fa a les demolicions, Israel havia acordat l'octubre passat sota les pressions del Govern dels Estats Units.

Paral·lelament a la destrucció de cases palestines, una comissió de l'Ajuntament de Jerusalem ha aprovat aquest dilluns la construcció de més habitatges a l'assentament jueu de Pisgat Zeev, situat al nord-est de la ciutat santa que reivindiquen àrabs i jueus.

El coordinador de les Nacions Unides per al procés de pau del Pròxim Orient, Robert Serry, ha expressat la seva preocupació per les dues accions, tot recordant que la construcció a l'assentament de Pisgat Zeev és una "violació" dels compromisos adoptats per Israel en el full de ruta que ha de portar a una solució per al conflicte palestí.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha declarat que les demolicions són "contraproduents", perquè, igual que els assentaments, són "il·legals", i constitueixen un "obstacle per a la pau" i amenacen que la solució de dos Estats "esdevingui impossible".

També un portaveu del departament d'estat dels EUA, PJ Crowley, ha dit que la seva Administració "s'oposa i deixa clar a Israel que està en contra de les accions unilaterals que puguin perjudicar les negociacions". .

La comunitat internacional considera que Jerusalem est -incloent-hi Pisgat Zeev- és un territori ocupat il·legalment per part d'Israel, que va annexionar-se l'àrea a la guerra de 1967. Segons dades de l'ONU, de llavors ençà Israel ha enderrocat unes 2.000 llars només a Jerusalem est. D'acord a l'estatus de territori ocupat, els residents palestins d'aquesta terra estan protegits per la legislació humanitària internacional.

Imatges: Demolicions a Israel (Flickr-Jenifferlisa).

Més informació: