News

El candidat de l'oposició guanya les eleccions de Somalilàndia

Ahmed Silanyo serà el president d'aquesta república no reconeguda, situada a la banya d'Àfrica · Una comissió d'observadors internacionals ha dit que les eleccions han sigut netes · Silanyo anuncia que una de les prioritats del seu Govern serà aconseguir el reconeixement internacional · Gairebé vint anys després de la independència de facto, Somalilàndia és més democràtica i pacífica que Somàlia.

La república autoproclamada de Somalilàndia, de facto independent de Somàlia des del 1991, estrena nou president després de les eleccions de la setmana passada, que han donat el tomb a la situació política del país: el president sortint, Dahir Rayale Dahin, s'ha quedat amb el 33% dels vots, molt lluny del 49% aconseguit pel seu contrincant, Ahmed Mohamed Silanyo del partit Kulmiye. El tercer partit, liderat per Faisal Ali Warabe, va aconseguir el 17% dels suports, i a les eleccions hi van votar més d'un milió de persones, d'un total de 3'5 milions d'habitants.

La jornada de votacions va ser pacífica en general, amb l'excepció d'algunes poblacions frontereres amb la també autoproclamada Puntlàndia. Les dues repúbliques es disputen els territoris de Sool i Sanaag. D'altra banda els observadors internacionals presents als comicis asseguren que la votació ha estat neta i justa.

El president entrant, Ahmed Silanyo, ha declarat que durant el mandat que comença ara lluitarà "vigorosament" per aconseguir el reconeixement internacional de la república, que ara per ara no té el suport obert de cap Estat. "El món ha de reconèixer la democràcia", ha dit a AFP en referència al fet que, tal i com reconeixen observadors i analistes, Somalilàndia és més estable, segura i democràtica que l'Estat del qual es va escindir fa vint anys, Somàlia.

A banda d'una comunitat internacional que tendeix a ignorar la seva existència, la sobirania de Somalilàndia s'enfronta a l'amenaça de Somàlia, i especialment de la milícia d'Al-Shabab que controla el sud d'aquest país. Un líder d'aquest moviment, que havia amenaçat d'atacar la celebració dels comicis, va declarar que "les eleccions són una vergonya i un dictat de les forces anti-islàmiques", i va demanar al candidat guanyador que "denunciï la secessió i implementi la Xària". Silanyo ha respost que es centrarà, a més de la diplomàcia internacional, en el "desenvolupament i la rehabilitació dels serveis públics". També va anunciar que continuarien les bones relacions amb l'Estat d'Etiòpia, el principal aliat que la petita república té a la regió.

Més informació: