News

La intolerància religiosa, el nou racisme contra les minories

Minority Rights Group alerta al seu informe anual sobre el creixement de la marginació i els abusos contra les comunitats religioses minoritàries arreu del món · 'Moltes de les comunitats que han sofert discriminació racial durant dècades, ara són perseguides a causa de la seva religió', diu l'informe.

La intolerància per motius religiosos és la forma que pren el racisme al segle XXI. Així ho creu l'organització Minority Rights Group (MRG), que presenta avui el seu informe anual 'L'estat de minories i pobles indígenes del món 2010'. Aquesta edició de l'informe recull evidències de l'increment de la repressió contra les comunitats religioses minoritàries d'arreu del món. Les raons que expliquen aquest creixement són diverses: auge d'alguns nacionalismes religiosos, marginació econòmica i abús de les lleis antiterroristes.

Si bé l'amenaça creixent contra les minories religioses es dóna arreu, l'informe de MRG estableix dues grans tipologies: a Europa occidental i Amèrica del Nord, els membres de les comunitats religioses menys nombroses, i especialment les musulmanes, són objecte de més controls per part dels Estats, i es troben cada cop més en el punt de mira de grups d'extrema dreta. D'altra banda, en alguns indrets d'Àsia i Àfrica el factor religiós està superant la qüestió ètnica com a origen de la discriminació i els atacs contra algunes comunitats.

Les mesures pretesament antiterroristes han tingut sovint conseqüències nefastes per a comunitats religioses minoritàries. Per exemple, dos dels principals escenaris de l'anomenada "guerra contra el terror", el Pakistan i l'Iraq, han estat també l'escenari de més abusos contra cristians, mandeus, baha'ís i yazidís, a l'Iraq, i de cristians al Pakistan. Mentrestant, molts d'altres països, i especialment els occidentals, han incrementat la pressió en forma de controls i monitoratge dels integrants de les minories religioses, amb els musulmans al capdamunt de la llista.

L'informe també assenyala que en alguns casos les lleis aprovades pels Estats constitueixen dificultats afegides per a aquestes comunitats, i posa com a exemple la prohibició de dur a terme els costums i pràctiques propis, de construir de llocs de culte i, fins i tot, de gaudir de la ciutadania corresponent.

Abusos arreu del món

Els responsables de l'informe han destacat una sèrie de casos que exemplifiquen la repressió a què s'enfronten les minories a diferents parts del món. A Europa, la principal font d'amenaça és l'aparició i creixement de grups radicals d'extrema dreta, contraris a les comunitats religioses no hegemòniques i, sovint, profundament islamòfobs, tot i que també hi ha hagut incidents contra la població jueva.

Un exemple diferent és el cas de la població nuba de Kenya, que viu en condicions d'extrema pobresa i pateixen discriminació en base a la seva identitat, malgrat tenir el reconeixement oficial del Govern.

Els efectes laterals de la lluita contra el terrorisme també es poden sentir a l'Índia, que el 2009 va ser advertida per l'Alt Comissionat dels Drets Humans de les Nacions Unides, que considera que les lleis antiterroristes del país són una amenaça pels drets humans. Un bon nombre de detencions arbitràries de musulmans han tingut lloc al país, especialment arran de l'atac terrorista a un hotel de Mumbai, l'any 2008.

Més informació: