News

La campanya 'Hang'em', una oportunitat per als partits sobiranistes del Regne Unit

Un moviment cívic demana als britànics que votin els partits que poden deixar un Parlament sense majories: LibDem, Scottish National Party, Plaid Cymru, i independents · Alex Salmond també ha demanat als electors que impedeixin la victòria dels dos partits principals, laboristes i conservadors.

Una campanya vol acabar d'una vegada per totes amb el sistema bipartidista britànic, i proposarà als ciutadans del Regne Unit que votin pel candidat dels tercers partits, de manera que les formacions liderades per Gordon Brown i James Cameron no siguin, com és habitual, les forces hegemòniques al Parlament. Per fer-ho, la campanya Hang'em -'Deixem-los penjats'- proposa quin candidat votar a cada circumscripció. En molts casos, això suposa demanar el vot per les formacions sobiranistes a Escòcia i Gal·les -SNP i Plaid Cymru-, però també els Verds i, en bona part dels casos, pels liberaldemòcrates, la tercera força del Parlament britànic.

Segons expliquen els impulsors, la recomanació sobre els candidats respon a quatre preguntes sobre els candidats: tenen possibilitats reals de guanyar? No són lleials a laboristes ni conservadors? Tenen una trajectòria d'independència, rebel·lia i integritat? Són independents o d'un partit petit (com més petit millor)?

Aquest sistema podria "omplir la Cambra dels Comuns amb tants parlamentaris independents com fos possible, i això obriria les portes d'un canvi real en la política", diu Hang'em al seu lloc web. La darrera legislatura al Regne Unit ha estat marcada per l'escàndol de les despeses, en què es van fer públiques les despeses de desenes de parlamentaris, en molts casos desproporcionades i que van provocar un bon nombre de dimissions i, sobretot, el descrèdit de la classe política britànica.

La veritat és que els principals partits sobiranistes d'Escòcia i Gal·les -que ja fa unes setmanes van queixar-se de la seva exclusió en els debats televisius- s'han agafat també a la idea de Hang'em. Durant la presentació del seu programa electoral, el líder de l'SNP i primer ministre escocès, Alex Salmond, va repetir allò que ha dit durant tota la campanya electoral: que el millor escenari és un Parlament sense majories -'hung parliament'.

De fet, Salmond, a banda de demanar el vot per la seva formació en el seu país, s'ha mostrat favorable al vot a les terceres forces: "no donaré suport a cap dels partits de Londres, però un Parlament equilibrat seria la millor opció per la gent d'aquestes illes".

Més informació: