News

Un partit prorús de Crimea demana a Ianukóvitx que il·legalitzi les institucions dels tàtars

El Bloc Rus acusa el Meclisi i el Qurultay tàtars de dur a terme “activitats il·legals” que poden desembocar en “terrorisme” · L'organització mundial que dóna suport al Meclisi replica que la formació prorussa fa afirmacions “infundades i ignorants” i reclama que es reconeguin els drets dels tàtars de Crimea

Sense cap mena de mania, un dels principals partits de Crimea ha assenyalat la principal institució representativa dels tàtars de Crimea com un perill per a la pau i per a la comunitat russa. Oleg Rodivilov, president del Bloc Rus, va afirmar fa pocs dies que "les activitats il·legals sovint es tradueixen en extremisme i terrorisme" abans d'acusar el Meclisi (executiu) dels tàtars de Crimea d'estar duent a terme, precisament, "activitats inconstitucionals i il·legals". L'UNPO, l'organització mundial de la qual forma part el Meclisi, ha rebutjat categòricament les acusacions de Rodivilov.

Pels motius que va exposar, el líder del Bloc Rus va demanar al president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, que dissolgui el Meclisi i també el Qurultay (assemblea), l'ens que hi està vinculat. La il·legalització d'ambdós organismes, va dir Rodivilov, permetria "evitar la comissió d'activitats il·legals, incloses les terroristes, al territori de Crimea". El polític russòfil també va aprofitar per carregar contra les autoritats centrals ucraïneses, a les quals va acusar d'haver estat donant suport al Meclisi malgrat que aquest ens tàtar és, segons ell, una força antirussa a Crimea.

El Bloc Rus existeix com a partit des de l'any 2001. La seva base de suport es troba a la comunitat russòfona de Crimea. A les darreres eleccions per triar els diputats del Consell Suprem (Parlament) de Crimea, l'any 2006, el Bloc es va presentar en coalició amb el Partit de les Regions de Ianukóvitx. Plegats van obtenir la victòria, amb 44 diputats d'un total de 100. D'aquests, 12 eren membres del Bloc Rus.

Rèplica contundent de l'UNPO

El secretari general de l'Organització de les Nacions i Pobles no Representats (UNPO, per les seves sigles en anglès), Marino Budaschin, ha qualificat les acusacions del Bloc Rus de "completament infundades i basades en la ignorància al voltant de les activitats dels activistes polítics tàtars de Crimea", dels quals ha dit que fa "dècades" que lluiten de forma "no violenta a favor de la democràcia i del pluralisme". Budaschin ha retret al líder del Bloc Rus que hagi fet unes declaracions "contraproduents i perilloses" per al futur de les relacions entre Ucraïna i els tàtars de Crimea i per a l'eventual "reconeixement dels drets" d'aquesta comunitat.

Els tàtars van ser el grup ètnic majoritari a Crimea fins a la segona meitat del segle XIX. Durant la primeria del XX van ser superats en nombre pels russos, i el 1944 Stalin els va deportar cap a l'Uzbekistan sota l'acusació d'haver col·laborat amb els nazis. A partir de la dècada de 1980 molts tàtars van tornar a Crimea, i al cens ucraïnès de 2001, representaven el 12% de la població de la península -i en alguns districtes fregaven el 30%, vegeu el mapa que acompanya aquest text-, per sota del 58% dels russos i del 24% dels ucraïnesos.

Més informació: