News

El Tribunal Russell 'jutja' les responsabilitats de la UE al conflicte de Palestina

El Col·legi d'Advocats de Barcelona acull la primera sessió d'aquest moviment civil en forma de Tribunal, que simbòlicament porta a judici les violacions del dret internacional sobre la població palestina · En aquesta primera sessió hi participen juristes i altres experts de renom internacional.

Una iniciativa ciutadana d'àmbit internacional ha dut aquesta setmana a Barcelona el Tribunal Russell sobre Palestina, una acció que pretén analitzar rigorosament les responsabilitats de diversos actors internacionals en el principal conflicte congelat del pròxim orient. Concretament, les sessions que se celebren aquesta setmana a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona són la primera part d'un judici simbòlic que se celebrarà també a Londres, Nova York i Sud-àfrica.

En aquesta primera sessió, entre l'1 i el 3 de març, s'analitzen les complicitats de la Unió Europea i els seus Estats membres en les violacions de la legalitat internacional a Israel i Palestina i específicament la prolongació de l'ocupació dels territoris palestins. El jurat el formen personalitats del món jurídic, polític, acadèmic i cultural, entre els quals hi destaquen els advocats Michael Mansfield (Regne Unit) i Gisèle Halimi (França), el magistrat del Tribunal Suprem espanyol José Antonio Martín Pallín, la Nobel de la Pau 1976, Mairead Corrigan-Maguire (Irlanda del Nord) i l'exministra de Mali i activista Aminata Traoré, entre d'altres.

El Tribunal se centra especialment en les relacions polítiques i econòmiques d'Europa amb Israel, però també tocarà d'altres temes, sempre amb la legalitat internacional com a punt de partida: el dret a l'autodeterminació de Palestina, el bloqueig de Gaza o l'annexió de Jerusalem est.

El Tribunal Russell compta també amb un Comitè de suport internacional, en el qual hi figuren destacades personalitats dels àmbits més diversos, com Boutros Boutros-Ghali (ex secretari general de l'ONU), Mohammed Bedjaoui (ex president del Tribunal Internacional de Justícia), Noam Chomsky (catedràtic del MIT), Ken Loach (cineasta) o José Saramago (premi Nobel de Literatura el 1998).

Del Vietnam a Palestina, passant per Xile

El Tribunal Russell va néixer el 1967 com una iniciativa del filòsof anglès Bertrand Russell, que volia investigar els crims de guerra comesos a la guerra del Vietnam per part dels Estats Units, i jutjar-los segons el dret internacional. Russell va tenir el suport de destacats intel·lectuals, polítics i activistes com Jean-Paul Sartre, Lelio Basso, Julio Cortázar, Lázaro Cárdenas i Simone de Beauvoir.

L'esperit de Russell es va reprendre a principis dels 70, sobretot a càrrec de Lelio Basso, jurista i senador italià. El Tribunal Russell II va jutjar els crims a Brazil, Argentina i molt especialment a Xile, sota la dictadura militar d'Augusto Pinochet. Més recentment, el nom de Bertrand Russell s'ha recuperat per analitzar l'ocupació de l'Iraq -BRussells Tribunal- i, ara, amb la qüestió palestina.

Més informació: