News

L'Índia i el Pakistan, a favor d'un procés de pau que inclogui la qüestió del Caixmir

Les relacions entre ambdós països estaven molt deteriorades d'ençà de l'atac terrorista a un hotel de Mumbai, el 2008, planificat en sòl pakistanès · Nova Delhi i Islamabad es disputen el territori del Caixmir d'ençà de la independència respecte el Regne Unit.

Els Governs de l'Índia i el Pakistan han enviat senyals per a l'optimisme moderat en reprendre aquest dijous un procés de pau que es va interrompre el 2008 amb l'assalt a un hotel de Mumbai, a l'Índia, per part de rebels que tenien les seves bases al Pakistan, i que va acabar amb la vida de 160 persones. Els dos països asiàtics han estat adversaris regionals des que es van independitzar de la metròpoli britànica, el 1947, i s'han enfrontat en tres conflictes armats. La seves relacions són bàsiques per l'estabilitat de la regió, no només per ser els dos Estats més poblats -sumen 1.340.000 habitants aproximadament-, sinó per tractar-se de dues potències nuclears.

Al nucli del conflicte indo-pakistanès hi ha la qüestió del Caixmir, un territori repartit entre aquests dos Estats -més una petita porció sota administració xinesa-, i reclamat tant per Islamabad com per Nova Delhi. Sobre el terreny hi ha un sòlid moviment separatista musulmà, una part del qual és partidari de la independència total i l'altre, de la unió amb el Pakistan.

Existeix l'esperança que la represa de converses pugui tornar a encarrilar la recerca d'una solució específica pel conflicte del Caixmir. Alguns analistes asseguren que l'anterior procés de pau, iniciat el 2004, va estar a punt de d'arribar a un acord sobre la qüestió, però va ser enterrat amb l'atac de Mumbai.

A les converses d'aquest dijous, les suspicàcies s'han mantingut: l'Índia acusa el Pakistan de centrar-se massa en el Caixmir, i el Pakistan acusa l'Índia de centrar-se massa en el terrorisme. Tanmateix, sembla que les bases del procés han estat establertes de nou, i futures trobades entre els titulars d'afers exteriors del dos Estats podrien servir per trobar una solució duradora al conflicte.

Més informació: