News

Comença el tràmit parlamentari per un referèndum sobre la independència d'Escòcia

L'esborrany de llei publicat avui pel Govern escocès conté dues preguntes, una sobre l'autogovern i l'altra sobre la independència · El projecte es discutirà al Parlament fins més enllà de les properes eleccions legislatives al Regne Unit, la primavera vinent · Alex Salmond apel·la a la independència per afrontar la recuperació econòmica, i els partits de l'oposició reiteren la seva negativa a donar-hi suport.

Tret de sortida oficial per al referèndum sobre la independència d'Escòcia, amb la publicació per part del Govern de l'esborrany de la llei [pdf] amb els detalls de la proposta, que entrarà ara en un procés de discussió parlamentària durant el qual els partits hi podran presentar les seves esmenes. Un dels detalls importants de l'esborrany publicat és la formulació de la pregunta. Finalment l'Scottish National Party (SNP, Partit Nacional Escocès), el partit del primer ministre Alex Salmond, ha optat per proposar una fórmula que combina dues preguntes: la primera, sobre l'augment de les competències del Parlament escocès, i la segona sobre la independència.

El debat sobre l'esborrany durarà unes nou setmanes, i després la cambra haurà de votar. Si passa, l'esborrany es convertirà en llei i caldrà fixar una data per a la celebració del referèndum, probablement a finals d'aquest any o principis del 2011. Si no passa, la consulta no es podrà celebrar durant aquesta legislatura, però és més que probable que la qüestió de la independència estigui a dalt de tot de l'agenda política al llarg de la campanya per a les eleccions al Parlament escocès, l'any vinent.

Un dels aspectes que debatran els diputats és quina hauria de ser la primera pregunta, ja que l'esborrany presentat pel Govern planteja dues alternatives. La primera demanaria als votants si estan d'acord a incrementar les competències del Parlament escocès segons el model de "devolution max", el preferit pels independentistes, que cediria a Edimburg totes les competències excepte defensa, afers exteriors i política monetària. L'altra alternativa per a la primera pregunta seria una transferència de competències més moderada, seguint concretament les propostes de la Comissió Calman, que té el suport de laboristes i liberaldemòcrates, i que dotaria el país cèltic de més autonomia en uns quants camps clau com la gestió d'alguns impostos.

D'aquesta manera, els ciutadans escocesos podran respondre, el dia de la votació, a dues butlletes de sí/no. L'SNP ja ha dit quina seria la seva opció -d'altra banda evident-: sí/sí. En canvi, no hi ha indicis que apuntin a un canvi de postura a la resta de forces polítiques d'Escòcia, que fins ara han defensat que vetaran qualsevol proposta de referèndum que inclogui l'opció de la independència.

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia i al dossier Pobles i nacions d'avui: Escòcia.