News

Crida a l'Iraq perquè protegeixi la seva minoria cristiana dels atacs violents

Cinc cristians han mort a Mosul durant la campanya electoral · Human Rights Watch i diverses organitzacions eclesiàstiques han alertat de la fragilitat d'aquesta comunitat, que representa el 3% de la població i una de les principals minories del país després de la kurda.

La prèvia a les eleccions generals iraquianes està essent especialment tensa a les zones de la minoria cristiana del país, especialment d'ençà de la mort de cinc cristians en només deu dies. El grup internacional Human Rights Watch ha alertat d'aquesta situació i ha demanat al Govern de l'Iraq que prengui mesures per garantir la seguretat dels cristians, d'una banda, i perquè s'asseguri que es persegueixen i castiguen degudament els autors dels assassinats.

Els atacs s'han concentrat a la ciutat de Mosul, al nord del país, i HRW creu que tenen un mòbil polític-religiós. "Les autoritats de l'Iraq han d'actuar ara per evitar que aquesta campanya de violència contra els cristians s'estengui de nou", ha declarat un dels responsables de l'organització, la qual en diversos casos anteriors ja havia alertat dels riscs a què s'enfronten les diverses minories que hi ha al país. Ara, l'arquebisbe de l'església caldea d'aquesta ciutat, Emil Shimoun Nona, ha expressat el temor que la violència provocar més onades de desplaçats fora del país.

Èxode cristià

Segons càlculs de la l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, entre 250.000 i 500.000 cristians han abandonat l'Iraq d'ençà de l'ocupació i la guerra del 2003. Actualment, es creu que les diverses branques del cristianisme al país -esglésies caldea catòlica, ortodoxa siríaca i assíria d'Orient, a més de l'ortodoxa armènia- sumen un 3% del total de la població.

Els cristians pateixen una doble marginació religiosa i ètnica, ja que la majoria són caldo-assiris. Un dels pocs reconeixements que té aquesta comunitat a nivell polític és la representació testimonial als consells provincials, en els quals tenen reservats tres escons d'un total de 440 a tot el país. Precisament les protestes dels cristians per augmentar aquesta xifra el 2008 van acabar l'assassinat de 40 assiris i el desplaçament de 12.000 cristians que van abandonar les seves llars a Mosul.

Imatge: Monestir de Dair Mar Elia (Sant Elies), el més antic de l'Iraq (Viquipèdia).

Més informació: