News

Kosovo, dos anys i la feina a mig fer

Seixanta-cinc estats de l'ONU han reconegut el país balcànic, només quinze més que fa un any · El Tribunal Internacional de Justícia encara ha de pronunciar-se sobre la legalitat de la declaració d'independència de Kosovo · El país ha ingressat al Banc Mundial i al Fons Monetari Internacional.

Els anys passen i Kosovo progressa molt lentament cap als estàndards mínims que defineixen els Estats sobirans. Avui fa dos anys que aquest país balcànic de majoria albanesa va declarar unilateralment la seva independència, amb l'oposició de Sèrbia i el recolzament explícit dels Estats Units i la majoria d'Estats de la Unió Europea. Vint-i-quatre mesos després, la llista de suports no ha crescut gaire: 54 Estats que havien fet explícit el reconeixement de Kosovo el febrer del 2009; avui són 65 [llistat].

No es tracta tan sols de la manca de reconeixement internacional -que inclou absències destacades com Rússia, la Xina, l'Índia, l'Argentina, Sud-àfrica i Brasil- sinó que hi ha altres qüestions que posen en entredit la solidesa de la independència kosovar. Una d'elles és la sentència pendent del Tribunal Internacional de Justícia, que a petició de Sèrbia ha d'emetre una opinió consultiva sobre la legalitat de la secessió de Kosovo.

D'altra banda, durant aquest any han tingut lloc avenços significatius, com per exemple l'entrada de Pristina al Banc Mundial i al Fons Monetari Internacional, el juliol del 2009, com a membres de ple dret. Amb aquestes accions, Kosovo recupera la sobirania en detriment de les missions internacionals que encara operen al seu territori en alguns aspectes: l'EULEX, la missió de la Unió Europea que vetlla pel bon funcionament de la justícia i la policia a Kosovo i, en menor mesura, la MINUK (Missió d'Administració Provisional de les Nacions Unides a Kosovo).

També continua viu el conflicte amb Sèrbia, que més enllà de rebutjar la il·legalitat de la independència, manté el control dels territoris del nord del país, els únics amb majoria de població sèrbia.

De tots els problemes relacionats amb la falta de reconeixement, Kosovo s'enfronta a més a uns nivells molt alts de pobresa -entre els pitjors d'Europa-, d'atur i corrupció, que desemboquen també amb unes creixents taxes d'emigració.

La celebració institucional ha tingut lloc aquest migdia a Pristina, amb la participació del Govern de Kosovo i també de diplomàtics estrangers -divuit països ja tenen la seva ambaixada a la ciutat-, representats de la Unió Europea i dels Estats Units.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Kosovo.