News

Posposen el judici al militant independentista kosovar Albin Kurti

El líder del grup Vetëvendosje!, que s'oposa a la presència de les Nacions Unides al país balcànic, està pendent de judici per haver participat en una protesta en la qual van morir dos manifestants a causa de les pilotes de goma que van disparar les forces de seguretat · Una quarantena d'ONG donen suport a Kurti.

Un tribunal compost per jutges kosovars i jutges d'EULEX (la missió de la Unió Europea sobre justícia al Kosovo) han decidit endarrerir el judici que s'havia de celebrar ahir a Pristina contra Albin Kurti, activista kosovar i líder de l'organització independentista Vetëvendosje! -'Autodeterminació', en kosovar- perquè l'acusat pugui preparar millor la seva defensa, segons han declarat fonts oficials.

Algunes veus opinen, però, que la causa d'aquest canvi de dates és més aviat la pressió que ha estat rebent el tribunal per retirar els càrrecs a Kurti. El mateix acusat ha declarat que no té la intenció d'anar a judici voluntàriament perquè això significaria reconèixer el tribunal format per l'EULEX, la qual cosa ha titllat d'inacceptable. D'altra banda, divendres passat unes 40 organitzacions de la societat civil van fer una crida perquè el judici no es dugui a terme.

La justícia acusa Albin Kurti "d'intentar causar perill general o danys a la propietat, impedir a les autoritats exercir les seves funcions i incitar a trencar un cordó policial", segons explica BalkanInsight.com. Suposadament aquests fets van tenir lloc durant una manifestació el 10 de febrer del 2007, en la qual dos manifestants van morir com a conseqüència de l'impacte de les pilotes de goma de la policia antidisturbis de la MINUK, llavors la missió d'administració de les Nacions Unides al Kosovo, i molts d'altres van resultar ferits. Les investigacions judicials sobre aquells fets no n'han dut cap responsable davant de la justícia.

El tribunal ha endarrerit el judici fins el proper 22 de febrer.

Imatge: Detenció d'Albin Kurti (freealbinkurti.net).

Més informació: