News

L'esquerra abertzale fa una crida a l'inici d'un procés democràtic en absència de violència

Un congrés de les assemblees territorials aquest cap de setmana tanca el debat intern sobre l'estratègia política de la formació · Es presenta la resolució 'Zutik Euskal Herria' (País Basc dempeus), en què els independentistes fan una crida a dur a terme un procés 'amb l'ús de vies i mitjans exclusivament polítics i democràtics'.

L'esquerra independentista basca ha donat per conclòs el procés de debat intern que ha dut a terme els darrers mesos, i ha presentat el document 'Zutik Euskal Herria' (País Basc dempeus) en el qual assenyala les característiques que ha de tenir la nova fase: l'ús de vies i mitjans polítics i democràtics, l'absència de violència i d'ingerències i una confrontació lliure i democràtica d'idees i projectes polítics.

Les bases del procés s'han fixat aquest cap de setmana, en una reunió amb la militància independentista d'Euskadi i Navarra en la qual hi han assistit més de 600 persones en representació de fins a 270 nuclis locals. El document final fa una crida a la societat basca i als partits a "unir forces per fer el procés irreversible, mantenint i respectant cadascú la seva història, personalitat i ésser", i demana a la comunitat internacional que acompanyi aquest procés.

També fa referència als principis proposats per l'exsenador nord-americà George Mitchell, el qual va participar activament al procés de pau d'Irlanda del Nord amb l'establiment d'unes condicions que excloïen la violència i pautaven el diàleg i la negociació entre els actors polítics.

El sector majoritari de l'esquerra abertzale està actualment exclòs dels Parlaments d'Euskadi i Navarra, per considerar que les seves llistes electorals -Herri Batasnua, Acció Nacionalista Basca i Partit Comunista de les Terres Basques, entre d'altres- formaven part d'ETA. La resolució Zutik Euskal Herria es podrà consultar a la pàgina Ezker Abertzalea a partir del dimarts 16.

Més informació:

Més informació a la fitxa del País Basc.