News

Crides contra el bloqueig de Gaza, un any després del conflicte amb Israel

L'ONU i algunes de les principals organitzacions de drets humans del món critiquen el Govern israelià per impedir la reconstrucció de la Franja · Més d'un miler de manifestants d'arreu del planeta volen exigir la fi del setge a la frontera de Gaza

Aquests dies s'estan alçant veus significatives arreu del món per denunciar la situació que pateix la població de la Franja de Gaza. Amb motiu del primer aniversari del conflicte que van mantenir l'exèrcit israelià i Hamàs el Nadal passat, diverses organitzacions en defensa dels drets humans d'abast mundial i les mateixes Nacions Unides han criticat la política israeliana de bloqueig a la Franja de Gaza.

Entre els primers a fer-ho hi ha la coalició de 16 ONG -algunes de tan influents com Amnistia Internacional o Oxfam- que el passat dia 22 va publicar un informe sobre la situació a Gaza arran del conflicte i del bloqueig a què Israel sotmet la Franja. Segons les ONG, l'aïllament del territori palestí impedeix o dificulta la reconstrucció de cases (6.400 necessiten una reconstrucció total o reformes en profunditat) i d'indústries i negocis. Això, perquè un dels materials que no s'hi pot entrar és el ciment. També és greu la situació energètica: l'informe afirma que el 10% de la gent no té accés a l'electricitat, i que el 90% restant pateix restriccions diàries. També hi ha talls d'aigua, i les infraestructures que en garantien el subministrament tampoc no es poden refer, sempre per culpa del bloqueig.

Aquesta situació ha portat el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, a dir que el bloqueig és "inacceptable i contraproduent". Per Ban, la situació actual està generant "desesperança" entre la població de Gaza. L'ONU considera que l'aïllament de la Franja està "negant els drets humans bàsics" als seus habitants i critica que l'economia i la reconstrucció del territori estiguin "paralitzades".

1.300 persones d'arreu del món, a les portes de la Franja

Una de les iniciatives que tenen lloc per denunciar el bloqueig és la Marxa per la Llibertat de Gaza. És previst que, l'últim dia d'enguany, 1.300 persones arribades d'arreu del món es plantin a la frontera de la Franja per exigir al Govern israelià que aixequi el setge. Entre les persones desplaçades a la zona hi ha una delegació catalana. Ahir diumenge, les forces de seguretat d'Egipte (país des del qual surt la Marxa de Gaza) van impedir els moviments a diversos integrants de la comitiva, entre els quals els catalans. El Caire no ha donat permís oficial als organitzadors per celebrar la marxa. Segons el ministeri d'Afers Estrangers egipci, l'organització no ha volgut lliurar els "documents requerits".

La guerra de Gaza, segons dades del Centre Palestí pels Drets Humans, va provocar la mort de 1.417 palestins, mentre que 5.303 van resultar ferits. Del bàndol israelià, el nombre de víctimes mortals va ser de 13. El conflicte, que va durar tres setmanes, va començar el dia 27 de desembre, quan l'aviació israeliana va començar a bombardejar posicions palestines. L'atac va seguir el trencament de l'alto el foc que Hamàs havia mantingut entre els dies 19 de juny i 19 de desembre.

Més informació: