News

Alex Salmond presenta el pla pel referèndum d'independència d'Escòcia

Malgrat tot, el seu partit continua sense tenir suficients suports parlamentaris per tirar endavant la consulta sobre la data prevista, l'any 2010 · Els independentistes escocesos han de convèncer com a mínim a 15 diputats més, per això Salmond proposa dues respostes a mig camí entre el 'sí' i el 'no': l'augment moderat de competències i la 'devolution' completa però sense independència.

A priori l'aritmètica parlamentària a Escòcia no ha canviat, i els diputats obertament favorables a la independència continuen sense tenir la majoria necessària per fer avançar a la cambra de Holyrood una proposta de referèndum. Però això no impedeix que el primer ministre, Alex Salmond, es mantingui ferm en la decisió consultar els escocesos. Aquest cap de setmana ha presentat la que hauria de ser la darrera parada abans de la votació al propi Parlament: la publicació del full de ruta per la independència. El “llibre blanc” del Govern escocès aporta els resultats de la Conversa Nacional sobre el Futur d'Escòcia, en el marc de la qual, durant els dos darrers anys, s'ha preguntat als escocesos quina és la seva opinió respecte el futur constitucional del país.

En aquest document, presentat ahir durant la festa nacional escocesa, el dia de Sant Andreu, el Govern escocès hi mostra la seva aposta definida per la independència com la millor de les opcions sobre el futur d'Escòcia.

Conscient de la manca de consens que té l'aposta secessionista i les dificultats que això comportarà per dur el referèndum a la pràctica, els independentistes escocesos han proposat -fa mesos que treballen en aquest sentit- que la butlleta del dia de la votació no es limiti al “sí” o “no” a la independència, sinó que inclogui fins a dues opcions més.

Aquestes dues respostes cercarien atraure els escocesos contraris tant a la independència completa com al manteniment de l'estatus quo. Una d'elles donaria a Edimburg la capacitat de negociar més autonomia, però dins d'uns paràmetres moderats -tolerables pels partits unionistes, els que han format la Comissió Calman-. L'altra opció, que el màrqueting polític ha titulat com “Devo-max” (“màxima devolució”), seria una àmplia transferència de competències de Westminster a Holyrood, que deixaria Escòcia amb un nivell altíssim d'autogovern, però sense deixar de pertànyer a la Unió Europea.

Ara resta per veure si aquests matisos tenen algun efecte a les files del cada vegada més cohesionat bloc unionista. Si bé cal no descartar canvis de postura als partits Laborista, Liberal Demòcrata o Conservador, es fa cada vegada més evident que aquestes formacions es mantindran fermes en la seva oposició al referèndum, com a mínim fins que se celebrin les properes eleccions parlamentàries a Escòcia, l'any 2011.

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia i al dossier Pobles i nacions d'avui: Escòcia.