News

El Govern escocès acusa Londres de voler endarrerir l'increment de la seva autonomia fiscal

L'executiu del Regne Unit ha anunciat la transferència de noves competències cap a Edimburg, però no ho farà fins a la formació del proper Parlament britànic · L'Scottish National Party critica la inacció del Govern estatal i diu que el futur passa per l'autodeterminació · Dilluns vinent presentarà el 'llibre blanc sobre la independència'.

El Govern del Regne Unit ha presentat davant de la Cambra dels Comuns una proposta per dotar el Parlament escocès de més competències, especialment en matèria fiscal, seguint la pauta marcada per la Comissió Calman. El secretari d'Estat per Escòcia, Jim Murphy, ha avançat que tindrà poders sobre l'impost de la renda i sobre altres qüestions puntuals, com ara la legislació sobre els límits de velocitat i altres qüestions relacionades amb el trànsit.

Escòcia tindrà un marge de deu punts percentuals a l'hora d'establir l'impost sobre la renda, i a més obtindrà la gestió dels impostos postals, sobre materials de construcció i sobre abocadors, de manera que Westminster reduirà sensiblement l'aportació econòmica a Holyrood.

Tanmateix, Murphy ha explicat que la proposta no es traduirà en projecte de llei fins després de les eleccions generals que s'han de celebrar abans del 3 de juny del 2010 i, evidentment, només en el cas que el partit Laborista revalidi la seva victòria. Si no fos així, portaveus del partit Conservador han assegurat que tirarien endavant la seva pròpia proposta. Entre una cosa i altra, és ben probable que l'augment d'autonomia tingui lloc durant la propera legislatura escocesa, entre 2011 i 2015. Davant d'aquest escenari, el partit de govern a Escòcia, l'Scottish National Party, ha fet notar el seu malestar, tot assegurant que les competències podrien ser transferides "ara mateix" i acusant el Govern britànic d'endarrerir l'aplicació de les recomanacions de la Comissió Calman. D'altra banda, els independentistes han refermat la seva convicció en una autonomia fiscal plena i la secessió del país cèltic.

La Comissó Calman
Aquest fou un organisme establert pels partits unionistes del Parlament escocès per tal d'estudiar la transferència de competències de Westminster a Holyrood, arran de l'arribada a l'executiu autonòmic d'un partit declaradament independentista, l'Scottish National Party d'Alex Salmond. El mes de juny passat, la Comissió va publicar el seu informe final, en el qual exposava una sèrie de recomanacions, recollides aquesta setmana per la proposta dels laboristes britànics.

Tot a punt pel 'llibre blanc sobre la independència'
Mentre a Londres se celebra aquest debat, resten pocs dies pel dia de Sant Andreu, el 30 de novembre, diada nacional escocesa. Aquest any la festa tindrà un contingut polític extra, ja que Alex Salmond farà públic el "llibre blanc sobre la independència" (White paper on independence), un document que recollirà les conclusions de la Conversa Nacional sobre el futur constitucional d'Escòcia. Aquest és un dels passos previs al moment de la veritat: la votació, al Parlament escocès, de la convocatòria d'un referèndum sobre la independència.

Més informació:

Vegeu el dossier Pobles i nacions d'avui: Escòcia per a més informació.