News

La Unió Europea i els Estats Units giren l'esquena a la demanda d'un estat propi palestí

El negociador de l’Organització per l’Alliberament de Palestina havia anunciat públicament que buscarien suports perquè el Consell de Seguretat de l'ONU es pronunciés a favor de la creació d'un Estat palestí · La presidència de torn de la UE ho considera 'prematur', i els EUA insisteixen en les negociacions a dues bandes.

La crida dels líders palestins als països occidentals perquè recolzin la seva independència en el marc del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sembla que ha tingut, de moment, poc efecte entre els governs al·ludits. El negociador de l'Organització per l'Alliberament de Palestina, Saeb Erekat, havia anunciat aquest cap de setmana l'objectiu de trobar suports a la Unió Europea, Rússia, i d'altres països africans, llatins i asiàtics, després de constatar el fracàs de les negociacions mantingudes durant el darrer amb Israel sota els auspicis dels Estats Units.

El ministre d'exteriors de l'Administració sueca, que ostenta la presidència de torn de la Unió Europea, ha declarat que, tot i que tractaran la qüestió amb els altres titulars d'exteriors dels Estats membres, el reconeixement d'un Estat palestí seria "prematur". Carl Bildt ha dit també que "estaríem preparats per reconèixer un Estat palestí, però primer ha d'existir [l'Estat]".

Els Estats Units tampoc han aprovat la iniciativa anunciada per Saeb Erekat, i han insistit en la via de la negociació. "Donarem suport a un Estat palestí si és resultat de negociacions entre les dues parts", ha declarat el portaveu del departament d'Estat, Ian Kelly.

D'altra banda, Tel Aviv s'ha mostrat bel·ligerant i ha advertit als líders palestins que "qualsevol intent unilateral fora del marc de les negociacions trencarà els acords existents entre nosaltres i podrà comportar passos unitlaterals per part d'Israel".

La proposta que l'OLP vol portar davant del Consell de Seguretat aposta per reconèixer les fronteres del 1967 i establir Jerusalem Est com a capital.

Més informació: