News

Tailàndia estudia oferir autonomia a les províncies del sud

Diverses propostes s'han fet públiques durant els darrers dies perquè Bangkok millori les condicions de la minoria musulmana del sud i derroti el moviment armat separatista que hi és actiu des del 2004 · El Govern de Malàisia, fronterer amb la regió implicada, s'ha ofert per col·laborar amb l'executiu tailandès.

El Govern de Tailàndia ha escoltat amb pocs dies de diferència dues propostes de descentralització política cap a les tres províncies de majoria musulmana al sud del país. A Pattani, Narathiwat i Yala la població no és majoritàriament thai i budista, sinó malai -l'ètnia dominant al país veí, Malàisia- i de religió musulmana. Aquesta regió s'enfronta a un fort endarreriment econòmic respecte la resta del país, i els seus ciutadans han estat tradicionalment exclosos de la vida pública tailandesa. D'ençà del 2004 un moviment armat favorable a la independència del territori de majoria malaia s'hi ha mostrat especialment virulent, amb atacs contra la minoria budista i, en alguns casos, també contra civils malais. El conflicte armat ha estat retroalimentat per la repressió duta a terme per l'exèrcit tailandès contra la comunitat musulmana.

Ara, el primer ministre de Malàisia, Najib Razak, ha suggerit al seu homòleg tailandès Abhisit Vejjajiva una possible solució per al conflicte armat enquistat a la frontera que els dos països comparteixen. Es tractaria “d'alguna forma d'autonomia”, segons va dir Razak a The Nation. “Potser no li voleu dir autonomia”, el premier malaisi es dirigia a Vejjajiva, “però podria haver-hi almenys alguna forma de participació”. Najib Razak és partidari d'un autogovern en àrees concretes, com l'elecció de líders locals, l'ocupació, la religió i l'educació. A més de donar consells, també es va comprometre a “no intervenir” en els assumptes interns de Tailàndia, i va definir el seu paper com “de suport”. Es va comprometre també a perseguir els militants que puguin creuar la frontera per buscar amagatall a Malàisia.

Abhisit Vejjajiva ha respost positivament als comentaris del seu homòleg malaisi, tot declarant que “van en la direcció correcta”, i ha explicat que l'executiu està treballant per “materialitzar” les idees de Razak. També ha anunciat que el desembre vinent els dos caps de govern visitaran plegats la regió de majoria musulmana.

L'altre suggeriment en una línia similar ha vingut de Chavalit Yongchaiyudh, el cap del principal partit de l'oposició (Phak Phuea Thai, PTP) i exprimer ministre, el qual ha proposat establir una “Ciutat Pattani” autònoma, una regió autogovernada que comprengui les tres províncies frontereres de majoria musulmana. Segons Yongchaiyudh, el conflicte al sud és conseqüència de l'odi contra una administració injusta, i per això considera que l'autonomia solucionaria aquest malestar.

Segurament perquè Yongchaiyudh és competidor electoral directe i Razak no, en aquest cas el primer ministre de Tailàndia ha rebutjat la proposta tot dient que “els pobles del sud ja tenen suficient autoritat administrativa”, i ha anunciat que la regió tindrà una zona especial de desenvolupament econòmic de cara al futur.

Sigui quina sigui l'estratègia de l'executiu tailandès, doncs, sembla que els malais del sud podrien ser més aprop que mai de l'autonomia política i el reconeixement ètnic i lingüístic que han demanat durant anys i, alhora, del final del conflicte armat, en el qual es calcula que des del 2004, quan els rebels independentistes van tornar a les armes, 3.700 persones han perdut la vida.

Més informació: