News

Veneçuela s'afegeix al reconeixement d'Abkhàzia i Ossètia del Sud

Només la Federació Russa i Nicaragua reconeixien la independència de les dues repúbliques caucàsiques · Els dos països americans són aliats estratègics de Moscou · Geòrgia i la resta països de l'ONU continuen considerant que Abkhàzia i Ossètia del Sud són territori georgià.

Paradoxalment, la dependència d'Abkhàzia i Ossètia del Sud respecte la Federació Russa sembla que és l'única garantia que tenen les dues repúbliques independentistes de veure reconeguda la seva sobirania. El president veneçolà Hugo Chavez ha declarat en una visita a Rússia -i no pas a Sukhumi ni a Tskhinvali, les capitals abkhaza i osseta, respectivament- la intenció de Veneçuela de reconèixer oficialment la sobirania de les repúbliques caucàsiques.

D'ençà de la guerra de l'estiu passat entre Rússia i Geòrgia, en la qual les tropes georgianes van intentar entrar a Ossètia del Sud, només tres països han donat legitimitat a una secessió que, de facto, ja fa quinze anys que funciona. Es tracta de Nicaragua, Veneçuela i Rússia, essent aquesta última la garant de la sobirania, mitjançant l'ajuda de soldats i rubles.

Les declaracions de suport de Nicaragua i Veneçuela, evidentment, tenen més a veure amb Rússia que amb el Caucas. Tant Managua com Caracas consideren que una prioritat de la seva política exterior és l'establiment d'aliances internacionals amb aquells països que poden conformar un contrapès més important davant de Washington, i el reconeixement de la independència d'Abkhàzia i Ossètia és una mostra inequívoca de complicitat amb la Federació i una manera clara de posicionar-se davant d'una comunitat internacional que gairebé inequívocament ha condemnat la política de Rússia respecte Geòrgia i les dues repúbliques independentistes.

L'agència de notícies estatal de Rússia, RIA Novosti, explica avui el balanç de la visita de Chavez a Moscou, que més que una sessió diplomàtica ha definit com una "reunió de treball" de dos dies de durada que ha girat entorn a qüestions d'energia i seguretat. Entre els acords signats, hi ha el de la companyia petrolífera veneçolana estatal PdVSA amb els principals productors russos per construir un oleoducte a Veneçuela.

Més informació:

[[FitxaOssetia]]

Més informació als dossiers Pobles i nacions d'avui: Abkhàzia i Ossètia.