News

Xina culpa els independentistes uigurs dels atacs amb xeringa a Urumqi

Milers de persones, la majoria de les quals d'ètnia han, s'han manifestat al carrer per exigir més seguretat i demanar la dimissió del responsable del Partit Comunista al Turquestan Oriental · Al menys cinc persones han mort durant les protestes d'avui.

A principis de juliol passat va tenir lloc una sèrie de greus disturbis a Urumqi, la capital del territori uigur de l'oest de Xina, quan els enfrontaments entre les ètnies uigur i han van acabar amb la vida de més de 200 persones. Dos mesos després, tornen les protestes al Turquestan Oriental, aquest cop potenciades per un fet estrambòtic: la proliferació d'atacs amb xeringues hipodèrmiques, dirigits suposadament contra membres de la comunitat han. Segons l'agència estatal de notícies Xinhua, fins a 531 persones han acudit als hospitals després de ser apunyalats amb una xeringa, si bé de moment no s'han registrat víctimes mortals ni infeccions com a conseqüència dels fets.

Els atacs han dut milers de persones a protestar als carrers d'Urumqi al llarg de la darrera setmana. A les manifestacions, protagonitzades bàsicament per hans, s'hi ha demanat més seguretat ciutadana i, en alguns casos, la dimissió dels responsables del Partit Comunista al Turquestan Oriental -Xinjiang, en la denominació oficial xinesa-. Els manifestants també han demanat que la justícia xinesa prengui accions contra els autors de la violència del juliol passat, ja que consideren que la majoria d'ells encara no han estat castigats.

El ministre de seguretat pública de Xina, Meng Jianzhu, s'ha desplaçat a la zona per seguir les operacions policials de prop, i ha acusat a "grups separatistes ètnics" d'haver instigat els atacs amb xeringues, succés que ha definit com "una continuació dels incidents del 5 de juliol", en referència als disturbis entre hans i uigurs musulmans de principis d'estiu. Malgrat tot, cap font oficial ha aportat proves sobre els autors dels atacs.

D'altra banda, la policia xinesa ha blindat els barris de majoria uigur i s'ha encarregat de dissoldre les manifestacions, per mirar d'evitar un nou enfrontament als carrers de la ciutat musulmana. Segons diuen les darreres informacions, cinc persones han mort avui durant el tercer dia de manifestacions multitudinàries, encara que no se'n coneixen les circumstàncies.

Més informació: