News

Mor assassinada una periodista i activista dels drets humans a Txetxènia

El president de l'organització Memorial, una de les ONG més prestigioses que treballen al Caucas del nord, apunta directament al president de Txetxènia com a responsable de l'assassinat · El cadàver de Natàlia Estemírova, qui havia denunciat durant deu anys els segrestos i les tortures a les repúbliques caucàsiques, va ser trobat dimecres a Ingúixia, amb dos trets al cap.

Denunciar les violacions dels drets humans des del periodisme i l'activisme continua essent una activitat de risc mortal a Txetxènia i la resta de repúbliques secessionistes del Caucas del nord. Aquesta setmana s'afegeix un nom més a la llista que famosament encapçala Anna Politkóvskaia: el de Natàlia Estemírnova, periodista i empleada de l'organització Memorial que des de finals dels noranta s'havia dedicat a documentar les violacions dels drets humans al Caucas del nord, i que havia estat reconeguda amb diversos guardons internacionals.

Amb Memorial -l'ONG russa de referència en el camp dels drets humans al Caucas-, Estemírnova havia denunciat els bombardeigs, els segrestos, les execucions extrajudicials i les tortures soferts pels txetxens, i la impunitat que sovint acompanyen aquestes accions. Aquest fet l'havia convertida en una figura incòmoda per l'administració txetxena pro-Kremlin que, segons fonts de Memorial, havia arribat a amenaçar-la en diverses ocasions.

El president del Consell de Memorial, Oleg Orlov, ha declarat en un comunicat -traduït al català per la Lliga dels Drets dels Pobles-: "Sé, segur, qui és culpable de la mort de Natasha Estemírova, es diu Ramzan Kadírov, és el president de la República Txetxena".

A Memorial han estat clars al explicar la situació al Caucas: "a Rússia hi regna el terror d'Estat. Sabem que es produeixen assassinats dins i fora de Txetxènia. Maten els que intenten dir la veritat, els que critiquen les autoritats. Ramzan Kadírov ha fet impossible la feina dels activistes a Txetxènia".

Enguany també ha estat famosa la mort d'Stanislav Markelov, un advocat especialitzat en drets humans que va ser tirotejat el gener passat, a Moscou. L'agost passat també va perdre la vida Magomed Ievlóiev, un periodista ingúix crític amb el Kremlin.

Encara que sembli increïble, el Govern rus va donar per finalitzada la "campanya antiterrorista" de Txetxènia, en considerar que la situació estava normalitzada a la República. Aquesta setmana, el centre de recerca Osservatorio Caucaso ha publicat un article que, tot contradient les fonts oficials, parla d'un "conflicte continu que causa noves víctimes cada dia", i posa com exemple que només entre l'11 i el 13 de juliol hi ha hagut almenys 25 víctimes mortals a Ingúixia, Txetxènia i Daguestan.

Més informació: