News

El Govern de Gal·les anuncia un pla per incrementar l'ensenyament en llengua gal·lesa

El principal objectiu és respondre a la creixent demanda de la línia de llengua gal·lesa a les escoles · El mateix ministeri d'educació reconeix que l'educació de la llengua a l'actualitat és 'irregular i inconsistent' · L'esborrany de l'Estratègia per l'Educació en Gal·lès vol que el 2015 un de cada quatre alumnes de primària pugui cursar els seus estudis en la llengua del país.

La ministra d'Educació del Govern de Gal·les, Jane Hutt, ha presentat avui l'esborrany d'una Estratègia per l'Educació en Gal·lès, un pla d'acció emmarcat dins del compromís de govern entre el Partit Laborista i el Plaid Cymru -el pacte One Wales, Una Gal·les- de desenvolupar una línia d'immersió lingüística en gal·lès que vagi des de primària fins a l'educació superior, amb l'objectiu final de consolidar el bilingüisme a Gal·les.

L'Estratègia presentada avui ha anat acompanyada d'un retrat realista de la situació actual. Jane Hutt ha reconegut que hi ha mancances a tot l'ensenyament, el qual ha qualificat d''irregular i inconsistent', i ha remarcat que l'objectiu del pla és que tots els infants del país puguin accedir a l'educació en Gal·lès, i que aquesta elecció tingui continuïtat "fins a l'educació universitària i en els llocs de treball".

Cada vegada hi ha més pares que volen escolaritzar els seus fills en la línia d'immersió en gal·lès -coneguda com Addysg Gymraeg o Welsh medium education-, fins al punt que en algunes ciutats les escoles han hagut de penjar el cartell de complet i enviar els alumnes a la línia de llengua anglesa. Per evitar aquesta situació, el nou pla pretén ser una autèntica estratègia nacional que permeti afrontar la creixent demanda.

En xifres, el Govern preveu que el nombre d'infants de 7 anys escolaritzats en gal·lès passi del 21% actual al 25% d'aquí al 2015. Una altra prioritat serà invertir la tendència actual, en què els alumnes es canvien a la línia de llengua anglesa a mesura que avancen els cursos. Per fer-ho, es proposa millorar la formació del professorat, d'una banda, i incrementar l'estatus social de la llengua dins i fora de l'escola.

Ara, l'Estratègia serà consultada amb diversos actors relacionats amb l'ensenyament de la llengua gal·lesa: escoles, instituts i unviersitats, ajuntaments i sindicats, entre d'altres.

Més informació: