News

Els col·lectius socials de Guadeloupe signen un primer acord amb patronal i Estat francès

El compromís posa punt i final a la vaga general que durant 44 dies ha paralitzat l'illa, i assumeix bona part de les reivindicacions de l'LKP, el moviment contra l'explotació que ha centralitzat les protestes · L'acord inclou un increment dels sous més baixos i la rebaixa dels preus d'alguns articles bàsics, com el pa.

Torna la calma a Guadeloupe, el departament francès d'ultramar que durant els darrers 44 dies ha viscut una vaga general que ha aturat l'activitat a l'illa i ha posat en peu de guerra la metròpoli. La causa, l'elevat cost de vida a l'illa caribenya -el 70% d'importacions venen de França-, que combinat amb els baixos salaris han creat unes condicions de vida pèssimes per la major part de la població. Amb l'afegit de la intrínseca manca d'interès de l'Estat francès, quan no menyspreu, per la cultura, les tradicions, i la llengua d'aquest territori, la indignació va fer que Guadeloupe digués prou el vint de gener passat.

Després de diverses escalades de la intensitat de les protestes -amb la mort d'un manifestant inclosa- i la seva repressió per part de la policia francesa, la plataforma Liyannaj Kont Pwofitasyon (LKP, 'moviment contra l'explotació', en llengua criolla), que aglutinava sindicats de treballadors, associacions culturals i formacions polítiques, entre d'altres col·lectius, ha fet aquesta setmana una crida al final de la vaga general. L'LKP ha aconseguit firmar un acord amb patronal i representants de l'Estat a Guadeloupe, una garantia que s'escoltaran i adoptaran la major part de reivindicacions de la plataforma.

Entre aquestes concessions, hi trobem algunes que van esdevenir la bandera de les protestes: l'augment dels salaris més baixos en 200€, la rebaixa d'alguns productes de consum bàsic, com el pa, la benzina i 52 productes més, reducció dels impostos i les taxes, incloses les dels carburants, i l'atenció a la llengua i cultura pròpies de Guadeloupe en la vida pública, entre moltes d'altres demandes [vegeu pdf].

Fins ara, però, s'ha fet només el primer pas. Segons informa 20minutes.fr, les empreses que han signat el document ocupen només a un 10% de la població de l'illa. És per això que Elie Domota, el portaveu de l'LKP, ha demanat l'extensió de la mesura a la resta d'empreses.

La propera cita important és la dels Estats Generals previstos per a l'abril que ve, que comptaran amb la presència del president francès Nicolas Sarkozy, i que haurien de rubricar els acords presos aquesta setmana, o fins i tot anar més enllà i tocar la delicada qüestió de la reforma estatutària dels departaments d'ultramar.

Més informació: