Dossier

Qüestionari als candidats catalans a l'Eurocambra

Eleccions al Parlament Europeu 2009: els candidats catalans responen

Nationalia ofereix un extracte del qüestionari publicat per la revista 'Europa de les nacions', en el qual els caps de llista catalans a les eleccions del 7 de juny de 2009 responen cinc preguntes i fan la seva predicció dels resultats. Podeu trobar el document sencer al número 70 d'Europa de les nacions, a lavenda a les llibreries catalanes.

  • 1. El Tractat de Lisboa es troba bloquejat des que va ser rebutjat en referèndum per Irlanda. Com es pot desbloquejar la situació i quin rol pot tenir el nou Parlament Europeu (PE) en aquest sentit?
  • 2. Precisament, creu que el PE té el pes suficient en els mecanismes de presa de decisions o la UE continua essent, encara, una estructura controlada pels governs dels Estats membres?
  • 3. És partidari de l'ampliació de la UE a nous membres de l'est i el sud d'Europa o, com suggereix Alemanya, el fort creixement dels darrers anys obliga a una pausa per poder digerir bé les darreres incorporacions? En aquesta línia, és partidari de l'acceptació de Turquia com a membre de ple dret de la UE?
  • 4. Creu que Catalunya, així com la seva llengua i cultura, està prou reconeguda a les institucions europees i com creu que pot estar-ho més, en el cas que encara sigui insuficient?
  • 5. Creu que el Partit Popular Europeu continuarà ostentant la majoria parlamentària actual o bé la correlació de forces donarà un tomb a favor del Partit Socialista Europeu? Quins resultats espera que obtindrà el seu referent europeu? Ens pot avançar el seu pronòstic de com serà el nou PE?

Vegeu les respostes de Maria Badia (PSC), Alejo Vidal-Quadras (PP), Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva.