News

El president de Sri Lanka suggereix que no donarà cap autonomia als tàmils

Rajapaksa aludeix a "viure plegats" sense divisions "basades en l'etnicitat" · Fa dos anys, el líder singalès prometia la via autonòmica mentre encetava converses amb el principal partit nacional tàmil · El joc geoestratègic entre l'Índia i la Xina no és aliè als esdeveniments a l'illa

Nou cop a les aspiracions d'autogovern dels tàmils de Sri Lanka. El president del país, Mahinda Rajapaksa (imatge esquerra), va deixar entreveure ahir que no donarà autonomia a cap zona del país pel simple fet que aquesta estigui poblada per un poble diferent al majoritari (el singalès). Aquesta posició implica que Rajapaksa no acceptaria la creació d'un territori autònom per al Tamil Eelam, la zona del nord i de l'est de Sri Lanka on els tàmils són majoritaris.

El líder singalès va referir-se a aquesta qüestió amb motiu de la celebració del dia nacional de Sri Lanka, celebrat el 4 de febrer. En el seu discurs, Rajapaksa va fer un elogi del que, segons ell, és un exemple "d'harmonia": la convivència de singalesos, tàmils i musulmans a l'illa. Un punt de vista molt allunyat del que tenen els partits i organitzacions tàmils, que denuncien la discriminació del seu poble per part de les institucions estatals, dominades pels singalesos. De fet, fa pocs dies les organitzacions tàmils a la diàspora es van mobilitzar per denunciar el "genocidi" que, segons ells, pateixen els tàmils a mans de l'estat.

Canvi de discurs del president

Pel president, "no és pràctic" que Sri Lanka "sigui dividida basant-se en l'etnicitat. La solució és viure plegats en aquest país, amb drets iguals per a totes les comunitats". El discurs no tanca la porta explícitament a descentralitzar el país, però sí que suggereix que les comunitats de Sri Lanka haurien de concentrar els seus esforços a construir un estat unificat.

Aquesta presa de posició no va en la línia del que el mateix Rajapaksa deia fa tan sols dos anys, quan estava negociant amb el principal partit tàmil, l'Aliança Nacional Tàmil. Llavors, el líder singalès deia que estava disposat a descentralitzar el país. Era una fórmula d'autonomia que havia de ser gaudida per totes les províncies de Sri Lanka (també per les de majoria singalesa), però és evident que els únics que reclamaven l'autogovern eren els membres del moviment nacional tàmil.

Situació geopolítica en transformació a l'Índic

Durant les dècades de 1980 i 1990, el moviment tàmil va arribar a fer escac al mateix estat de Sri Lanka. La guerrilla dels Tigres Tàmils van dur a terme una revolta que els va permetre controlar bona part del nord de l'illa i crear-hi un estat tàmil de facto.

Els canvis en l'escena internacional a l'Índic durant la dècada de 2000, però, van resultar molt perjudicials per als tàmils. Sri Lanka es va associar molt estretament amb la Xina, cosa que va servir perquè Colombo rebés múltiples inversions i grans quantitats de material bèl·lic de Pequín. Poc després, l'exèrcit de Sri Lanka va escombrar els Tigres Tàmils i va posar punt final a la seva revolta el 2009. Rajapaksa es va erigir en un líder potent mercès a aquests fets, mentre que a la Xina la situació també li convé: mira d'assegurar-se una base naval potencial a l'extrem sud de l'illa, a Hambantota, crucial per a l'operativitat dels seus bucs a l'oceà Índic.

Aquesta situació trastoca profundament l'altre gegant asiàtic, l'Índia, per a la qual Sri Lanka havia estat tradicionalment un dels seus "patis del darrere". L'Índia havia intervingut en els afers interns de l'illa, i havia actuat com a aliada dels tàmils de Sri Lanka. De fet, un dels estats de la unió índia, Tamil Nadu, és de majoria ètnica tàmil, i el seu govern encara intenta pressionar Nova Delhi perquè imposi un embargament contra Sri Lanka mentre no se solucioni la situació dels tàmils (una part dels quals encara viuen en camps de refugiats des de l'ofensiva singalesa contra els Tigres).

Però les coses han canviat molt. Nova Delhi sembla ara més interessada a millorar les relacions amb el govern de Rajapaksa que no pas a fer cas del que li demanen des de Tamil Nadu. En aquest article publicat fa uns mesos, Gopalaswami Parthasarathy, del think tank indi Centre For Policy Research, explicava que la política índia en relació amb Sri Lanka passava per una continuada cooperació econòmica i comercial. L'expert destacava que, per Nova Delhi, era vital no perdre completament Colombo de la seva esfera, i si calia, l'Índia havia d'invertir al port de Trincomalee, situat precisament a l'àrea de majoria tàmil a l'est de Sri Lanka.