News

Human Rights Watch acusa els independentistes tuaregs d'haver comès crims de guerra

L'organització prodrets humans diu que l'MNLA hauria violat dones, hauria comès actes de pillatge i estaria usant menors com a soldats · Els portaveus del grup independentista neguen ser els autors de les violacions ni tenir infants a les seves files · HRW també denuncia els abusos dels islamistes d'Ansar Dine

L'organització prodrets humans Human Rights Watch (HRW) ha acusat els soldats del Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad (MNLA, per les seves sigles en francès) d'haver comès crims de guerra en l'avanç militar que ha suposat l'expulsió de l'exèrcit de Mali de l'Azawad. Segons l'entitat, els crims també haurien estat comesos per part de la guerrilla islamista d'Ansar Dine i de diverses milícies àrabs que actuen a la zona.

HRW assegura haver entrevistat al voltant de 100 víctimes i testimonis d'aquests abusos. Segons les informacions rebudes d'aquestes persones, l'organització en defensa dels drets humans diu que homes armats que parlen tamashek (la llengua dels tuaregs) i que es desplacen en vehicles amb la bandera de l'MNLA han comès violacions de dones. També s'han descrit actes de pillatge. Els testimonis també afirmen haver vist menors d'entre 12 i 17 anys d'edat a les files de l'MNLA.

France24 publicava fa uns dies la imatge d'un parell de nois a la localitat de Gossi, a la zona meridional de l'Azawad. Segons aquest web informatiu de la televisió pública francesa, es tracta de dos menors que formen part de l'MNLA. El mateix web citava un portaveu de l'MNLA qui afirmava que a les files rebels no hi ha menors de 18 anys. Al digital malià MaliActu, l'MNLA també ha negat que les violacions de dones denunciades per HRW hagin estat comeses per membres del grup independentista, tot i que ha admès que els membres de la guerrilla no poden controlar "tota la gent" de l'Azawad.

HRW també acusa Ansar Dine i les milícies àrabs

L'entitat no limita, però, aquestes accions als independentistes. Segons HRW, els islamistes d'Ansar Dine també estan involucrats en crims de pillatge, destrucció d'establiments comercials, d'ús de nens com a soldats i execucions extrajudicials.

Els rebels de l'MNLA van iniciar una ofensiva el passat mes de gener per aconseguir el control de tot el nord de Mali. L'avanç dels independentistes va concloure al principi d'abril. L'MNLA va proclamar formalment la independència de l'Azawad el 6 d'abril, una secessió que no ha estat reconeguda per cap estat.

Més informació: