News

Pobles i nacions d'avui: Balutxistan

DOSSIER. El Balutxistan és el nom amb el qual es coneix la regió habitada majoritàriament per balutxis, la qual agrupa el sud-oest del Pakistan, el sud-est d'Iran i el sud de l'Afganistan. És al cantó pakistanès on hi ha un major percentatge d'habitants i territori, el qual conforma una província amb el nom de Balutxistan. També és en aquesta regió on el moviment per a una major autonomia té més força, de la mà tant de partits polítics com organitzacions armades.

Resulta complicat, d'entrada, establir el nombre exacte d'habitants del Balutxistan, ja que hem de sumar censos i aproximacions dels diversos Estats que abracen aquest territori. Si fem cas a això, obtindrem un total de gairebé 15 milions de persones (11,934,339 al Pakistan, 2.400.000 a l'Iran i no menys de 200,000 a l'Afganistan). Ara bé, aquesta xifra no representa el nombre de balutxis que, tot i ser l'ètnia majoritària del Balutxistan, comparteixen el territori amb paixtus, brahuis, sindhs, punjabis i perses. Algunes estimacions sobre el nombre de balutxis ètnics arreu del món ronden els 10 milions, repartits entre els tres estats de l'altiplà iranià i algunes colònies importants a Oman i als Emirats Àrabs Units.

El balutxi és un poble d'origen iranià, i es creu que la seva presència al sud-oest asiàtic data dels segles IX-X dC. Gràcies, en part, a l'orografia muntanyosa del Balutxistan, aquest poble ha mantingut la seva llengua i tradicions fins a l'actualitat. D'altra banda, l'únic període en el qual es pot considerar que hi ha hagut una unitat política balutxi fou el Khanat de Kalat, el segle XVIII, durant el qual va aconseguir defensar-se de les incursions dels pobles circumdants.

El nacionalisme balutxi ha vist històricament el Khanat de Kalat com el precedent d'un nou Balutxistan autònom. De fet, amb la independència del Pakistan, el 1947, el Govern pakistanès va signar amb l'estat de Kalat (successor del Khanat) un acord per l'autonomia del territori balutxi. El Parlament de Kalat va declarar la independència immediatament, i a continuació el Pakistan va annexar el territori per la força.

De llavors ençà, un important moviment sobiranista ha estat actiu al Balutxistan pakistanès i, en menor mesura, a la resta del territori històric. Actualment, la província balutxi del Pakistan registra uns índexs elevats de pobresa, malgrat l'abundància de recursos naturals del seu territori, especialment ric en gas. A això s'hi uneix la forta repressió del Govern pakistanès sobre la població balutxi, sobre la qual pesa l'ombra del secessionisme i el terrorisme organitzat. El mandat de Pervez Musharraf va ser especialment violent contra els balutxis, amb un nombre elevat de militants i civils assassinats i molts casos de desaparicions forçades, que encara avui no han estat esclarides.

Les principals organitzacions del moviment balutxi inclouen el Partit Nacional del Balutxistan (BNP), el Partit Nacional i el Front Nacional Balutxi, que demanen una àmplia autonomia o el dret a l'autodeterminació. Pel que fa a les organitzacions armades, les més bel·ligerants han estat l'Exèrcit d'Alliberament del Balutxistan, el Front d'Alliberament del Balutxistan i el Front d'Alliberament del Poble Balutxi.