News

L'exèrcit d'Sri Lanka pren el control de tot el Tamil Eelam i executa el líder dels Tigres

El Govern singalès afirma que ha conclòs 'l'operació humanitària', els rebels afirmen que han mort 3.000 persones durant la darrera jornada · La Unió Europea vol que s'investigui si hi ha hagut crims de guerra per part de la guerrilla i de l'exèrcit.

Final de la història -anunciat- per al Tamil Eelam, l'Estat que durant els darrers vint-i-cinc anys ha plantat cara a Sri Lanka en forma d'Estat independent de facto per al poble tàmil d'aquesta illa de l'Índic. Els Tigres d'Alliberament del Tamil Eelam (LTTE) han anunciat aquest cap de setmana que abandonen les armes "per salvar les vides de la nostra gent", davant l'evidència de la superioritat de l'exèrcit singalès.

El Govern d'Sri Lanka, conscient des de fa setmanes de la seva plena capacitat de guanyar el conflicte per la força, ha rebutjat qualsevol oferta de treva i ha seguit utilitzant armament pesat fins al darrer moment, malgrat el seu compromís, davant la comunitat internacional, de baixar la intensitat de la seva ofensiva per tal de no posar en perill les vides de les desenes de milers de civils atrapades a la zona de combat.

Durant l'ofensiva final, entre diumenge i dilluns, l'exèrcit ha mort el líder dels Tigres, Vellupillai Prabhakaran, i d'altres dirigents, com el cap de la secció naval de la guerrilla. Prabhakaran fou el fundador de l'LTTE l'any 1983, i n'ha estat el cap de llavors ençà. AlertNet diu, citant la televisió estatal singalesa, que el líder rebel ha mort mentre intentava fugir dins d'una ambulància.

Diumenge, els Tigres ja van assumir la seva derrota, i van dir a través del seu portal web -TàmilNet, actualment en un funcionament parcial - que abandonaven les armes, "extremadament tristos que la crida als països del món per aturar la massacre del nostre poble no hagi estat escoltada". Segons un comunicat de la guerrilla, l'atac de l'exèrcit ha provocat més de 3.000 morts durant les darreres 24 hores, mentre que 25.000 persones resten ferides i sense atenció mèdica a la zona de combat.

El Govern d'Sri Lanka, en canvi, es refereix a les accions militars que ara acaben com una "operació humanitària" que va començar l'agost del 2006 i ha acabat "alliberant tot el territori de les urpes dels terroristes".

A l'espera de la resposta internacional
Fins al moment, la comunitat internacional ha mantingut un perfil baix pel que fa al conflicte d'Sri Lanka, malgrat l'activisme i les protestes de la nombrosa diàspora tàmil en països com Anglaterra o Noruega. Els intents de mediació, com la visita que van fer els ministres d'exteriors francès i britànic a Colombo i que van obtenir el compromís del Govern de no utilitzar armament pesat, han estat obertament ignorats.

Ara, els ministres d'exteriors de la Unió Europea demanaran una investigació formal per aclarir si s'han comès crims de guerra per part de qualsevol dels dos bàndols, segons informa BBC. També demanaran que el Consell dels Drets Humans de l'ONU dediqui amb caràcter urgent una sessió especial sobre Sri Lanka.

Més informació: