News

L'oposició d'Ingúixia es manifestarà per fer fora el president de la república

El mandatari, Murat Ziàzikov, dirigeix el petit país caucàsic des de les eleccions de 2002 i compta amb el suport del Kremlin · Les forces opositores li retreuen la incapacitat per aturar la violència i reclamen el retorn de l'expresident Ruslan Àuixev

L'oposició de la inestable Ingúixia (una de les repúbliques caucàsiques de la Federació Russa) s'està mobilitzant per aconseguir la dimissió de l'actual president Murat Ziàzikov, a qui culpa de ser incapaç d'aturar la violència, les extorsions i la inseguretat que han afectat aquest territori al llarg dels darrers anys. Els opositors, explica el diari digital Caucasian Knot, tenen previst celebrar una manifestació per demanar la renúncia de Ziàzikov -bon aliat del Kremlin i del primer ministre Vladímir Putin- i han anunciat que disposen de 80.000 signatures de ciutadans ingúixos que volen que l'actual president se'n vagi i que torni l'anterior, Ruslan Àuixev.

Els líders de l'oposició van presentar fa uns dies en roda de premsa la seva iniciativa. Segons l'agència d'informació russa Novi Region 2, els contraris a Ziàzikov asseguren que més del 70% de la població d'Ingúixia desitja que Àuixev (president de la república caucàsica entre 1993 i 2002) ocupi de nou el lideratge polític del país. I, amb aquest objectiu, han enviat les firmes al president de la Federació Russa, Dmitri Medvédev, per tal que el màxim mandatari rus consideri la possibilitat de forçar Ziàzikov a renunciar.

El digital Prague Watchdog, en un article d'anàlisi, considera que el retorn d'Àuixev, a curt termini, és "impossible". Això, perquè l'expresident és partidari d'un federalisme real, en què moltes decisions es prenguin realment a Ingúixia, i no pas a Moscou, com cada cop passa més arreu de la Federació Russa. 

Risc de guerra

L'argument central dels opositors és que, durant el mandat de Ziàzikov, la violència i la inseguretat han anat en augment a Ingúixia, fins al punt que els assassinats a la zona són pràcticament diaris. Hi conflueixen la insurgència d'arrel islamista que opera a àmplies zones del nord del Caucas i els mètodes que empren les forces de seguretat russes per mirar de controlar la situació. Aquest còctel, diu l'oposició, posa Ingúixia en evident risc de guerra.

Aquestes crítiques coincideixen amb les expressades per Human Rights Watch (HRW) el mes passat: l'organització acusava Rússia de "guerra bruta", "violacions de drets humans", "desaparicions forçades" i "assassinats". Aquestes pràctiques, va dir HRW, estan posant la població ingúixia contra les forces russes i incrementen el perill que la situació a la petita república acabi derivant en un conflicte similar al que va patir la veïna Txetxènia durant la dècada de 1990.

Comicis dubtosos

Ziàzikov va accedir a la presidència d'Ingúixia l'any 2002, després de derrotar Alikhan Amirkhanov (candidat de la corda d'Àuixev) en unes eleccions que van ser molt criticades. A la primera ronda, Amirkhanov havia superat Ziàzikov per 13 punts percentuals. Però Amirkhanov va acabar perdent els comicis davant del candidat del Kremlin. Segons Àuixev, Amirkhanov va patir un "assetjament sense precedents" durant la segona volta de les votacions, i hi ha informacions segons les quals van existir importants irregularitats als col·legis electorals per fer que Ziàzikov guanyés.

Més informació: