News

El segon partit albanès de Macedònia boicotejarà el Parlament estatal

El PDSh, relegat a l'oposició, exigeix noves mesures a favor de la minoria albanesa per tornar a l'assemblea estatal · El principal partit macedoni, el VMRO, forma coalició de govern amb el partit albanès més votat, el DUI

Macedònia no s'espolsa la inestabilitat política. El segon partit albanès en nombre de representants, el Partit Democràtic dels Albanesos (PDSh, en les seves sigles albaneses), ha anunciat que boicotejarà el Parlament macedoni i que, en conseqüència, els seus 11 diputats (sobre un total de 120) no tornaran a ocupar els seus escons. No, almenys, fins que el nou Govern no s'avingui a discutir diverses qüestions que el PDSh considera fonamentals per als albanesos de Macedònia.

El primer d'aquests temes és l'estatus de la llengua albanesa a Macedònia. El PDSh vol que l'albanès (llengua que parlen al voltant del 25% dels ciutadans de l'estat) sigui idioma oficial de la república, amb el mateix estatus que el macedoni. Actualment, la Constitució reconeix l'oficialitat per a totes les llengües que siguin parlades per més del 20% de la població, però continua considerant que el macedoni és "la" llengua oficial "arreu" de la república, així com en les seves "relacions internacionals".

Bandera, pensions i Kosovo

Les demandes del PDSh també tenen a veure amb l'aspecte simbòlic. La formació albanesa reclama una llei que reguli l'ús de la bandera albanesa a Macedònia, un aspecte espinós que al veí Kosovo s'ha acabat resolent -ni que sigui de manera formal- amb el disseny d'una bandera nova que no inclou simbologia albanesa sinó la silueta del país. Els nacionalistes macedonis acostumen a rebutjar que la bandera albanesa onegi al costat de l'estatal al territori de la República de Macedònia.

Altres exigències del PDSh són el reconeixement immediat, per part de Macedònia, de la independència de Kosovo, i que es garanteixin pensions per als antics membres de la guerrilla albanesa que van combatre contra les forces armades macedònies l'any 2001.

Fora del Govern

El boicot parlamentari del PDSh arriba pocs dies després que el partit guanyador de les eleccions legislatives macedònies de l'1 de juny, l'Organització Revolucionària Macedònia Interior (VMRO-DPMNE) del primer ministre Nikola Gruevski, anunciés que formaria govern amb l'altre partit albanès, la Unió Democràtica per la Integració (DUI). La coalició amb què el VMRO es va presentar als comicis va aconseguir 63 dels 120 diputats del Parlament, i el DUI en va sumar uns altres 18.

Es dóna la circumstància que el DUI va utilitzar, l'any passat, la mateixa mesura de pressió que ara empra el PDSh. Llavors, era aquest darrer partit qui estava al Govern de Macedònia juntament amb el VMRO. Els diputats del DUI van decidir boicotejar l'assemblea durant quatre mesos, fins que l'executiu no es va avenir a pactar un conjunt de lleis amb ells, explicava llavors el Southeast European Times.

 

Més informació: