News

Xipre tindrà una única sobirania i ciutadania

Els líders grec i turc de l'illa acorden fer una altra reunió el proper 25 de juliol · Crítiques internes als dos costats, amb acusacions de fer masses concessions.

La tercera reunió entre el líder grecoxipriota, Demetris Christofias, i el turcoxipriota, Mehmet Alí Talat, que va tenir lloc aquest dimarts 1 de juliol, ha comportat una passa endavant més en el procés de reunificació de Xipre. Aquesta vegada, la novetat ha estat l'acord de compartir la sobirania i la ciutadania, idea en la qual els dos líders estan d'acord "en principi"

Tot i aquest preacord, veritablement substancial, tant Christofias com Alí Talat segueixen caminant amb peus de plom, i per això han deixat altres qüestions per a una propera reunió, anunciada pel 25 de juliol. Fins ara, la solució que s'havia proposat per la sobirania era més aviat un enfocament confederal en el qual la distinció entre les dues comunitats fos explícita.

Segons explica South East Times, el costat turcoxipriota ha canviat de postura i ha acceptat la ciutadania única possiblement per a posar pressió sobre el Govern grecoxipriota i mirar d'incrementar la freqüència de les trobades entre els dos representants, ja que lamenta que Christofias no mostri massa interès en començar a tenir trobades més resolutives.

Com era d'esperar, també les conclusions d'aquesta reunió han provocat crítiques entre alguns sectors tant del nord de l'illa com del sud. Veus de la comunitat turca consideren que acceptar la sobirania única significa "creuar la línia vermella" en el procés de negociació.

Pel que fa als grecoxipriotes, alguns s'oposen a que es garanteixi la ciutadania xipriota als turcs que han arribat després de l'ocupació de la meitat nord de l'illa per part de l'exèrcit de Turquia, l'any 1974.

D'altra banda, aquesta setmana hi ha hagut una altra novetat en el camp diplomàtic: Alexander Downer, exministre d'exteriors del Govern australià serà el nou enviat de les Nacions Unides a Xipre.

Més informació: