News

Dos departaments més de Bolívia voten un referèndum unilateral d'autonomia

Igual com va passar fa unes setmanes a Santa Cruz, el Govern d'Evo Morales recorda que es tracta d'una consulta il·legal, i ha tornat a convidar els respectius prefectes a dialogar sobre les reformes autonòmiques · Els quatre departaments més rics del país volen distanciar-se així de les polítiques del nou executiu.

Fa quatre setmanes va ser el departament de Santa Cruz, i aquest diumenge ha estat el torn dels departaments de Beni i Pando. Amb Tarija, són els quatre departaments de l'est del país, l'anomenada “mitja lluna”, que des que Evo Morales va entrar al Govern han fet mans i mànigues per neutralitzar les noves polítiques del President.

El punt culminant d'aquest procés han estat els referèndums unilaterals d'autonomia, en els quals els quatre departaments (Tarija encara no l'ha celebrat; pensa fer-ho el 22 de juny) han plantejat un pols al Govern de La Paz amb unes votacions que, amb una participació de vora el 50%, mostren una majoria favorable a l'àmplia autonomia que proposen els prefectes.

Aquest cap de setmana, amb les votacions a Beni i Pando, Evo Morales ha repetit que els referèndums, que la constitució boliviana no permet, estan en el “camí de la il·legalitat”, i ha convidat els prefectes dels dos departaments a “construir un procés de diàleg, en el qual hi participin diverses forces parlamentàries, l'Església catòlica i representats de països veïns”.

La demanda de més autonomia per part dels departaments rics de l'est de l'Estat té a veure amb la gestió dels recursos de la zona, rica en petroli i gas natural, i amb les polítiques de Morales, que l'any 2006 va iniciar un nou cicle al país, de caire socialista i més favorable amb els pobles indígenes.

Més informació: