News

Carod-Rovira explica el full de ruta cap a la independència de Catalunya

Pocs dies després que el primer ministre d'Escòcia anunciés la pregunta per a un referèndum d'autodeterminació, el president d'ERC ha anunciat la seva proposta de consulta popular: “Està d'acord que la Generalitat iniciï converses amb el govern de l'Estat perquè Catalunya recuperi la seva sobirania i l'adapti a la realitat actual?”.

Josep-Lluís Carod-Rovira, encara president d'ERC, intentarà guanyar la cursa pel lideratge del partit amb la carta de la independència. Aquest dissabte presenta el full de ruta cap a un referèndum d'autodeterminació l'any 2014, i ja ha anunciat quin serà el primer pas: preguntar als catalans si volen que el govern de Catalunya i el d'Espanya iniciïn converses “perquè Catalunya recuperi la sobirania”.

Actualment ni el Parlament ni el Govern catalans no tenen competències per a convocar un referèndum d'autodeterminació. És per això que Carod proposa “demanar permís” als ciutadans a través d'una consulta, tot i que encara no ha definit una data per a fer-ho.

Temps de referèndums i consultes
No menys de tres nacions europees podrien celebrar un referèndum d'autodeterminació, o una consulta popular, durant els propers deu anys. El País Basc podria ser la primera en fer-ho. El lehendakari d'Euskadi, Juan José Ibarretxe, del Partit Nacionalista Basc, ja ha posat data per celebrar una consulta popular: el 25 d'octubre d'enguany. El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, de l'independentista Partit Nacional Escocès, pretén celebrar un referèndum sobre l'autodeterminació l'any 2010. Per aconseguir-ho, necessita convèncer a 15 dels 82 diputats de l'oposició.

Finalment, ERC, tercera força al parlament català, s'ha mostrat partidària, a través del seu president, de celebrar el referèndum l'any 2014 tot i que, igual que el País Basc, depèn de la bona voluntat de l'executiu espanyol per a poder fer-ho.

D'altra banda, de referèndums d'autodeterminació darrerament se n'han celebrat a diversos punts del món: a Montenegro, que l'any 2006 va culminar en la independència respecte a Sèrbia, i al Quebec, on l'any 1995 l'opció independentista va ser derrotada per un marge mínim: 50'4% en contra i 49'9% a favor. El Sàhara Occidental te pendent des de fa temps celebrar un referèndum que defineixi el seu estatus.

Més informació