News

L'autodeterminació d'Escòcia, de nou a debat públic

Alex Salmond ha engegat la segona fase de la 'Conversa Nacional' sobre el futur d'Escòcia amb una proposta de referèndum en què els ciutadans podrien votar entre tres opcions: independència, més competències dins del Regne Unit i manteniment de l'statu quo · La inclusió de l'opció sobiranista no independentista podria esquerdar el bloc contrari a la independència.

El primer ministre escocès, Alex Salmond (SNP, Scottish National Party), ha tornat a situar el debat sobre l'autodeterminació en la primera línia del debat polític. En una continuació del procés batejat com la “conversa nacional” [lloc], que pretén crear un espai de discussió sobre el futur d'Escòcia, Salmond va situar ahir una data i una metodologia pel referèndum sobre la independència. L'any 2010, segons la seva proposta, els escocesos podran escollir entre tres opcions: independència, increment de competències al Parlament escocès o manteniment de la situació actual.

Les reaccions a la proposta

De moment, les reaccions dels partits unionistes de l'oposició -laboristes, conservadors i liberaldemòcrates- han estat de crítica. Alguns líders han titllat la proposta com una manera indirecta de voler accedir a la independència, “per la porta del darrere”, o “l'opció menys pitjor” (The Herald ha recollit algunes d'aquestes reaccions). Altres diaris han destacat que Escòcia podria esdevenir independent sense que el 50% dels votants ho votessin com a primera opció. A tot això, un portaveu de l'SNP ha contestat: “Dubto que hi hagi una opció més directa pel poble d'Escòcia per decidir el seu futur constitucional que en un referèndum democràtic.”

L'estratègia de l'SNP de dividir l'unionisme podria tenir els seus fruits aviat. Aquest diumenge, Henry McLeish, primer ministre laborista d'Escòcia entre el 2001 i el 2002, va declarar a The Sunday Post que la independència és una “opció positiva”. De fet, l'SNP en tindria prou en convèncer a 15 dels 82 diputats que estan a l'oposició per a poder convocar el referèndum. I en aquesta tasca, la proposta de tres opcions podria tenir-hi un paper fonamental.

Més informació:


Més informació a la fitxa d'Escòcia.