News

Les eleccions a Bhutan no solucionen l'estatus de la minoria exiliada al Nepal

Milers d'expulsats viuen en camps humanitaris al Nepal des de principis dels noranta · A partir d'aquest any molts d'aquests refugiats es traslladaran voluntàriament a països que s'han ofert per acollir-los.

Les primeres eleccions democràtiques celebrades aquest dilluns al Bhutan, un dels països budistes de l'Himàlaia, són una fita històrica perquè tanquen una etapa monàrquica de més d'un segle de durada. Del joc democràtic, però, n'han restat exclosos els milers de ciutadans bhutanesos que durant els anys noranta, a causa del seu origen ètnic nepalès, van ser expulsats al Nepal. No poden votar degut a la seva condició de refugiats. A més a més, molts d'ells han renunciat per sempre a tornar a Butan i s'han sumat a les ofertes d'acollida massiva de països com Estats Units, Canadà o Dinamarca.

Malgrat tot, aquesta problemàtica no sembla haver influït en el resultat de les eleccions. La qüestió dels refugiats simplement no ha estat entre els temes principals de l'agenda de la campanya. Dels dos partits que es presentaven, amb programes electorals molt semblants, el Partit de la Prosperitat de Bhutan s'ha imposat al seu rival d'una forma memorable: 44 escons d'un total de 47. Aquests comicis signifiquen el final d'una etapa del país, que va començar a canviar quan l'any 1998 el rei va començar a delegar poders a l'Assemblea Nacional.

Les Nacions Unides han mantingut durant més de quinze anys aquests camps de refugiats, situats a la frontera entre Nepal i Bhutan i on es calcula que hi viuen més de 100.000 persones. L'any 2005 els Estats Units van oferir acollir a més de 60.000 refugiats, proposta a la que s'hi van afegir diversos països més. Precisament aquesta setmana han començat a emigrar els primers refugiats cap als Estats Units, segons informa NU News Centre. L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) diu que ja ha tramitat unes 25.000 peticions de reassentament en un altre país.

La idea de dispersar els refugiats en altres països ha provocat una divisió important dintre de la comunitat exiliada; mentre que alguns valoren l'oportunitat de començar una nova vida en un país occidental, altres asseguren que aquesta no és una sortida justa per al problema, i demanen una major implicació de la comunitat internacional per pressionar Bhutan a acceptar de nou als nepalesos.


Més informació: