News

Els grangers escocesos es reivindiquen com a poble indígena

Una recerca recent compara els pobles de les Highlands i les illes escoceses amb els Sami, que tenen una organització política d'acord amb el seu estatus de poble indígena · Els grangers denuncien que el Regne Unit no ha ratificat la legislació de les NU sobre drets indígenes.

Segons la Fundació Escocesa de Grangers (SCF, Scottish Crofting Foundation), els grangers autòctons de les Highlands, l'extrem nord d'Escòcia, i les petites illes escoceses, representen el poble indígena del país. És la resposta que aquesta organització dóna a Londres, que assegura que al Regne Unit no hi ha pobles indígenes, i que per això no ratifica la legislació sobre drets indígenes a les Nacions Unides, informa Farmers Guardian.

La SCF argumenta que, com els pobles indígenes d'arreu, els grangers escocesos "han sofert el mateix tipus de tractament opressiu en un intent de destruir el seu llenguatge, cultura i sistema de vida". Per això es compara amb el cas del poble sami, que d'uns anys ençà compten amb parlaments propis a Noruega, Suècia i Finlàndia.

En l'informe [pdf] s'expliquen les particularitats del poble sami, es reflexiona sobre conceptes com etnocidi, resistència i autodeterminació i, en definitiva, explora els aspectes de la legislació sobre pobles indígenes que, en les seves pròpies paraules, poden beneficiar al territori.

 

Més informació: