News

Monjos del Tibet comencen una vaga de fam

Protesten pels vora cent detinguts que hi ha hagut en menys de quatre dies de protestes, els darrers a la frontera amb l'Índia · Aquesta setmana s'han complert 49 anys de la revolta fallida contra Pekín.

Les tensions entre els monjos tibetans i la policia índia i xinesa no paren de créixer durant una setmana altament simbòlica per al Tibet. Des que diumenge van començar les primeres protestes en record a la revolta popular de 1959, el govern xinès no ha pogut fer res per evitar que les manifestacions s'estenguessin des de Lhasa, la capital del país, fins a més enllà de la frontera Índia, prop de Dharamsala, on el Dalai Lama viu exiliat. Ahir la policia índia va detenir allà a un centenar de manifestants, la majoria monjos budistes que es dirigien pacíficament cap a la residència del líder a l'exili.

La primera reacció a aquest arrest massiu ha estat la vaga de fam que han començat avui alguns monjos en senyal de protesta, informa The Guardian, citant fonts de l'organització International Campaign for Tibet [lloc]. Algunes organitzacions internacionals ja han denunciat els mètodes utilitzats per dispersar aquestes manifestacions: Amnistia Internacional diu que la policia xinesa ha utilitzat gasos lacrimògens, i que dilluns passat van apallissar onze persones a Lhasa.

El 10 de març de l'any 1959 una revolta popular al Tibet va intentar acabar amb el domini xinès sobre aquest país al cor de l'Himàlaia. La reacció de Pekín fou reprimir l'alçament amb duresa, provocant l'exili del Dalai Lama.


Més informació: